لوگو-ققنوس-ترخیص

۴۸۰۰۰۱۱۰ – ۰۲۱

کد ساتا چیست و چگونه می‌توان آن را دریافت کرد؟

کد ساتا چیست و چگونه می‌توان آن را دریافت کرد؟

فهرست مطالب

فرایند ترخیص کالا از گمرک، سلسله مراتب مختلفی را شامل می‌شود که انجام هر یک از آنها برای خروج قانونی کالا از گمرکات ضروری است و لازم است تجار و افراد فعال در این حوزه با مراحل آن آشنایی کافی داشته باشند. براساس قوانین و مقررات تجارت، تعیین منشا ارز یکی از مراحل ترخیص کالا پس از مرحله آزمایش جهت دریافت شناسه رهگیری یا کد ساتا می‌باشد. اخذ شناسه اظهارنامه گمرکی برای اظهار کالا به گمرک لازم است و به تمامی کالاهایی که از طریق برات یا از نوع بانکی ثبت سفارش شده‌اند تعلق می‌گیرد. برای آشنایی با شیوه تعیین منشا ارز و آموزش مرحله به مرحله اخذ این کد، با ققنوس ترخیص همراه باشید.

تعیین منشا ارز و کد ساتا چیست؟

تعیین منشا ارز یکی از مهمترین مراحل ترخیص کالا از گمرک است که پس از انجام آن، شناسه‌ای تحت عنوان کد ساتا به شما داده خواهد شد. اخذ این کد برای ورود کالا به کشور ضروری است و تاجرانی که قصد فعالیت در زمینه تجارت و بازرگانی را دارند، باید نسبت به دریافت آن از طریق سامانه مربوطه اقدام کنند.

به طور کلی تعیین منشا ارز جهت کنترل بیشتر بانک مرکزی بر ورود و خروج انواع کالاها صورت می‌گیرد؛ زیرا با اولویت بندی ارزهای اختصاص داده شده به کالاهای وارداتی و صادراتی در سامانه تجارت، ارز مشخص به کالای مورد نظر تعلق خواهد گرفت. برای اظهار منشا ارز و اخذ شناسه اظهارنامه گمرکی لازم است هنگام ثبت سفارش کالا یا اظهار حمل در سامانه جامع تجارت، به بخش نحوه تامین ارز رفته تا محل تخصیص ارز کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید. از آنجا که این فرایند به سه دسته کلی تقسیم می‌شود و مراحل انجام آن به دقت کافی نیاز دارد، این مقاله را دنبال کنید تا به طور کامل به بررسی کاربرد این کد و تعیین منشا ارز بپردازیم.

ترخیص کالا از گمرک
ترخیص کالا از گمرک

اظهار منشا ارز به چه معناست؟

همانطور که اشاره کردیم، یکی از الزامات جهت اظهار گمرکی کالا، تعیین منشا ارز می‌باشد. به عملیات مشخص شدن محل تامین ارز، اظهار منشا ارز گفته می‌شود و درصورت مورد تائید بودن منشا ارز توسط بانک مرکزی، شناسه رهگیری و شناسه اظهارنامه گمرکی برای شما جهت اظهار گمرکی صادر خواهد شد. تنها با اخذ آن می‌توانید اقدام به ترخیص کالا از گمرک کنید؛ بنابراین از آنجا که دریافت این کد برای تنظیم اظهارنامه گمرکی و انجام تشریفات گمرکی لازم است، باید با چگونگی دریافت و کاربرد آن نیز آشنا شوید.

اخذ کد ساتا چه کاربردی دارد؟

هنگامی که به سامانه جامع تجارت جهت تعیین منشا ارز مراجعه می‌کنید، نوعی کد تحت عنوان شناسه اظهارنامه گمرکی یا کد ساتا به شما داده می‌شود تا بتوانید از آن برای تنظیم فرم اظهارنامه و تکمیل باقی امور گمرکی استفاده کنید؛ درواقع این کد نشان دهنده منبع ارز کالای وارداتی مورد نظر شما می‌باشد.

سامانه جامع تجارت چیست؟

ایجاد سامانه تجارت با در برداشتن بخش‌های مختلف، سبب تسریع و تسهیل بسیاری از امور تجاری شده است. این سامانه یکپارچه به نشانی www.ntsw.ir نقش زیادی در کنترل بیشتر اطلاعات و فرایندهای تجاری دارد و توانسته با کاهش حداکثری مراجعات حضوری، موجب صرفه جویی در وقت و هزینه تجار و بازرگانان شود.

ثبت سفارش کالا، اخذ برخی مجوزهای ضروری ترخیص کالا، تعیین منشا ارز، اخذ این کد و استعلام کارت بازرگانی از جمله امور قابل انجام در این سامانه هستند؛ به همین دلیل سامانه جامع تجارت شامل بخش‌های متفاوتی می‌شود که هر کدام به صورت مستقل فعالیتی را اداره می‌کنند. سامانه جامع تجارت، انبارها و مراکز نگهداری کالا، سامانه سنجش اعتبار و رتبه بندی اعتباری، شناسه کالا، پرتال ارزی یا نظام یکپارچه معاملات ارزی نیما، سامانه جامع امور گمرکی (EPL) و سامانه جامع حمل و نقل بخش‌های مختلف این سامانه جهت انجام فعالیت تجاری هستند.

چگونگی تعیین منشا ارز و دریافت شناسه رهگیری

لازم است قبل از اقدام به ترخیص کالا در ثبت سفارش‌های غیر بانکی و قبل از دریافت اعلامیه تامین ارز از بانک عامل در ثبت سفارش‌های بانکی، منشا ارز را اعلام نمایید. برای کالاهایی که مشمول شناسه رهگیری هستند، باید بعد از تعیین منشا ارز کد را دریافت کنید تا بتوانید سایر امور گمرکی و ترخیص کالا را پیگیری نمایید.

تعیین مشا ارز و اخذ کد ساتا
تعیین مشا ارز و اخذ کد ساتا

تعیین منشا ارز ثبت سفارش‌های غیر بانکی

  • وارد سامانه تجارت شوید و در منوی سمت راست صفحه بر روی بخش عملیات ارزی، مدیریت عملیات ارزی غیر بانکی و در نهایت تعیین منشا ارز کلیک کنید.
  • شماره ثبت سفارش کالای مورد نظر را در قسمت کد ثبت سفارش انتخاب و بر روی گزینه ایجاد منشا ارز کلیک کنید.
  • کالایی که لازم است برای آن منشا ارز تعیین شود را انتخاب و اطلاعات مورد نیاز همچون وزن خالص، وزن ناخالص، تعداد بسته بندی و مقدار را اضافه کنید. برای افزودن شماره و تاریخ بارنامه ، اطلاعات را وارد و گزینه افزودن به لیست را انتخاب کنید.
  • پس از انتخاب هزینه‌ها، تعیین منشا ارز جهت اخذ کد را انجام دهید. در واقع لازم است یک یا چند کادر (صرافی، واردات _ صادرات، ارز با منشا خارجی) را انتخاب کنید.

تعیین منشا ارز ثبت سفارش‌های بانکی

تعیین منشا ارز و اخذ این کد برای این دسته از ثبت سفارش‌ها نیز تا حدودی شبیه به مراحلی است که بالاتر ذکر کردیم. در این حالت لازم است بعد از انجام ثبت سفارش، اسناد حمل را به بانک مورد نظر ارائه دهید تا بتوانید نسبت به تعیین منبع ارز اقدام کنید. برای انجام این عملیات باید در ابتدا وارد سایت جامع تجارت شوید و گزینه‌های عملیات ارزی، مدیریت عملیات ارزی بانکی و تعیین منشا ارز را انتخاب کنید و سپس بر روی گزینه ایجاد منشا ارزی جدید کلیک کنید.

تفاوت ثبت سفارش بانکی و غیر بانکی در چیست؟

به طور کلی تامین ارز به صورت بانکی به 4 شیوه خرید ارز از سیستم بانکی، خرید ارز از محل صادرات خود، خرید ارز از محل حساب ارزی وارد کننده و تهاتر انجام می‌گیرد. خرید ارز از سیستم بانکی نیز به به دو صورت ارز رسمی و ارز نیمایی صورت می‌گیرد که ارز رسمی همان ارز 4200 تومانی برای کالاهای اساسی است و ارز نیمایی به کالاهای اولویت دوم تخصیص داده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی با مفهوم و چگونگی دریافت ارز نیمایی ، مقاله مربوطه در ققنوس ترخیص را مشاهده کنید.

چرا به تعیین منشا ارز نیاز داریم؟

 از مهمترین مدارکی که برای اظهار کالا به گمرک نیاز است، تعیین منبع ارز می‌باشد و شناسه اظهارنامه گمرکی برای تکمیل اظهارنامه لازم است. این شیوه سبب شده تا نظارت بانک مرکزی بر واردات و صادرات کالا بیشتر باشد و فرایند ترخیص کالا به صورت قانونی صورت بگیرد؛ بنابراین انجام چنین عملیاتی و اخذ شناسه رهگیری برای تخصیص ارز کالای مورد نظر شما ضروری است.

انواع ارز برای کالاهای وارداتی

همانطور که اشاره کردیم، تجار و بازرگانان جهت واردات کالا باید منشا تامین ارز مورد نیاز خود را به گمرک و بانک مرکزی اعلام نمایند. تامین ارز از معامله و تجارت قبلی، تامین ارز از صرافی، تامین و دریافت مستقیم ارز از بانک و ذخیره داشتن ارز از قبل، 4 منبع ارزهای وارداتی هستند که مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌گیرند و در صورت نبود مشکل، امکان ترخیص کالا را فراهم خواهند کرد.

کد ساتا و مدارک مورد نیاز ترخیص کالا

برای ترخیص کالا از گمرک به تعدادی اسناد و مدارک نیاز دارید تا بتوانید تمام فرایند تجاری از لحظه خرید تا خروج آن از گمرک را پیگیری و کنترل کنید. بیمه نامه، پروفرما اینویس ، بارنامه، ترخیصیه، قبض انبار، فاکتور خرید و فهرست عدل بندی از جمله مدارک مورد نیاز ترخیص کالا هستند. همانطور که می‌دانید اولین مرحله و مهترین مدرک اظهارنامه گمرکی می‌باشد که برای تنظیم و تکمیل آن به شناسه اظهارنامه گمرکی نیاز دارید؛ بنابراین اخذ این کد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و توصیه می‌کنیم با کمک مشاوره ترخیص کاران گمرکی و کارشناسان حرفه‌ای این زمینه، فعالیت تجاری خود را دنبال کنید.

هدف از شناسه اظهارنامه گمرکی چیست؟

در روند ترخیص کالا از گمرک تجار موظف به تهیه مدارک، اسناد و کد های گوناگونی می باشند که یکی از این کدها، کد ساتا نام دارد. هدف از تهیه این کد در روند ترخیص کالا از گمرک مشخص شدن منبع ارزی است که تاجران و یا نمایندگان قانونی آن ها برای خرید و واردات محموله های تجاری به کشور از آن ارز تهیه نموده اند. در واقع شناسه اظهارنامه گمرکی در هنگامی که تاجران برای اظهار کردن منشاء ارز دریافتی جهت واردات به سامانه جامعه تجارت مراجعه می نمایند صادر می شود. همچنین، این کد به عنوان شناسه گمرکی سند اظهارنامه نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

شناسه اظهارنامه گمرکی کاربردهای گواناگونی دارد و به غیر از روند ترخیص محموله های تجاری از گمرک که به عنوان مجوز اظهار گمرکی کالا کاربرد دارد، در دیگر ارگان های کشور نیز مورد استفاده قرار می گیرد، از این رو می توان گفت هدف از صدور این کد در هر ارگان موارد گوناگونی است. اما از مهم ترین اهدافی که باعث صدور آن می شود نظارت بانک مرکزی بر روند تحارت بین المللی و روند ورود و خروج ارز به داخل و خارج از کشور است.

آیا استفاده از شناسه اظهارنامه گمرکی خطراتی دارد؟

همان طور که در قسمت های قبلی به این موضوع اشاره شد شناسه اظهارنامه گمرکی به عنوان مجوز اظهار گمرکی محموله های تجاری وارداتی کاربرد دارد و برای ترخیص محموله های تجاری وارداتی از گمرک وجود این کد که تعیین کننده منشاء ارز مورد استفاده در روند تجارت بین‌المللی است بسیار مهم می باشد. به طور کلی استفاده از این کد هیچ گونه خطری برای صاحبان کالا به دنبال نخواهد داشت.

اما مسئله ای که در روند دریافت این کد ممکن است برای تاجران و گروه های تولیدی کشور دردسر ساز شود، این است که مراحل دریافت این کد از بانک مرکزی ممکن است تا یک ماه زمان ببرد و تا قبل از صدور این کد نیز امکان ترخیص و خروج محموله های تجاری از گمرک وجود ندارد؛ از این رو ممکن است وارد کنندگان کالا و گروه های تولیدی که برای بقای کار خود به مواد اولیه وارداتی نیاز دارند دچار ضرر شوند.

دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه اخذ شماسه اظهارنامه گمرکی

صاحبان کالا می توانند کلیه مراحل مربوط به ترخیص محموله های تجاری خود را که دریافت کد ساتا یکی از مراحل آن می باشد را  به ترخیص کاران حرفه ای گروه ققنوس ترخیص واگذار نمایند. اما افرادی که قصد دارند فرایند مربوط به دریافت این کد را خود انجام دهند، باید برای دریافت آن مراحل زیر را طی نمایند تا این کد از سمت بانک مرکزی برای تاجران صادر گردد.

  • صاحبان کالا ابتدا باید به سامانه تجارت فرامرزی مراجعه نمایند.
  • با ورود به این سامانه بر روی گزینه سمت راست سامانه کلیک نمایند تا گزینه ها نمایش داده شود.
  • از بین گزینه های موجود باید گزینه مربوط به عملیات ارزی را انتخاب نمایند.
  • با انتخاب گزینه عملیات ارزی باید از بین موارد نمایش داده شده گزینه مربوط به مدیریت عملیات ارزی غیر بانکی را انتخاب کنند.
  • و در نهایت برای دریافت کد باید بر روی گزینه تعیین منشاء ارز کلیک کنند.

جمع بندی

شناسه اظهارنامه گمرکی از ضروری‌ترین موارد برای تکمیل اظهارنامه گمرکی و در نهایت ترخیص کالا از گمرک می‌باشد. برای دریافت این شناسه در ابتدا لازم است نسبت به تعیین منبع ارز در سامانه جامع تجارت به صورت الکترونیکی اقدام کنید. این مرحله از ترخیص کالا همانند هر مرحله دیگری در زمینه واردات و صادرات کالا نیازمند دقت و دانش زیادی است؛ بنابراین توصیه می‌کنیم با بهره گیری از مشاوره و کمک کارشناسان و حق العملکاران ققنوس ترخیص در رابطه با ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام و سایر گمرکات، به فعالیت تجاری و بازرگانی خود بپردازید.

مدارک مورد نیاز ترخیص کالا چیست؟

اظهارنامه گمرکی، پروفرما، پکینگ لیست، مانیفست، گواهی ترخیصیه، قبض انبار، بارنامه و بیمه نامه از جمله مدارک لازم جهت ترخیص کالا از گمرک می‌باشند.

اخد کد ساتا در کدام سامانه صورت می‌گیرد؟

پس از تعیین منشا ارز برای کالاهای مشمول در سامانه جامع تجارت، شناسه‌ای تحت عنوان کد ساتا جهت اظهار گمرکی به شما داده خواهد شد.

تامین ارز به صورت بانکی به چند روش انجام می‌گیرد؟

تامین ارز بانکی به 4 روش خرید ارز مستقیما از بانک، از محل صادرات خود، محل حساب ارزی وارد کننده و تهاتر انجام می‌شود.

خرید ارز از سیستم بانکی به چند روش صورت می‌گیرد؟

خرید ارز از سیستم بانکی به دو صورت ارز رسمی و ارز نیمایی صورت می‌گیرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۴ رای

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط