یکی از سریعترین روشهای ترخیص کالا از گمرک، انتخاب پته گمرکی میباشد. به تمام اموری که برای ترخیص کالا از گمرک صورت میگیرند، تشریفات گمرکی گفته میشود که ترخیص کالا با پته یکی از همین تشریفات برای تعداد خاصی از کالاها با شرایط مشخص است. مسافرانی که ارزش کالاهای آنها تا هزار دلار است، میتوانند از این روش استفاده کنند و بدون نیاز به ارائه کارت بازرگانی به امور و تشریفات گمرکی لازم جهت آزادسازی محموله خود بپردازند. اگر به دنبال سریعترین روش ترخیص کالا از گمرکات هستید، در ادامه با ققنوس همراه باشید تا مزایا و نحوه ثبت پته گمرکی را به طور کامل بررسی کنیم.
پته گمرکی چیست؟
سندی که برای خروج کالا از گمرک بدون ثبت سفارش کالا ارائه میشود، پته گمرکی نام دارد. اگر کالای وارداتی از لحاظ تعداد و ارزش، کالای تجاری نباشد و تنها برای استفاده در موسسات تحقیقاتی، آزمایشگاهی و کارخانههای تولیدی به کشور وارد شده باشد، میتوان بار را تحت عنوان پته از گمرک ترخیص کرد.
ترخیص کالا با پته یکی از سریعترین روشهای خروج کالا از گمرک میباشد که بلافاصله پس از دریافت قبض انبار و اخذ مجوزهای لازم صورت میگیرد. شما میتوانید با دریافت مجوزهای ضروری و انجام امور گمرکی به سرعت و تنها بعد چند ساعت، کالای خود را از گمرک ترخیص نمایید تا به مشتری تحویل داده شود.
به طور کلی این پروانه سندی است که برای ترخیص کالاهایی با ارزش و وزن پایین مورد استفاده قرار میگیرد و باعث میشود تا با تسریع انجام تشریفات گمرکی، محموله زودتر به کارخانه یا کارگاه تولیدی منتقل شود. طبق قوانین ایران، از این شیوه میتوان برای کالاهایی تا ارزش 1000 دلار و وزن حدود 500 کیلوگرم استفاده کرد و در برخی شرایط مسافران هم کالای خود را با این نوع روش ترخیص میکنند.
تفاوت انواع سندهای ترخیص کالا از گمرک
مجوز ترخیص کالاهای تجاری یا برگه سبز و مجوزهایی که برای کالای غیرتجاری صادر میگردند همچون پته گمرکی، دو نوع سندی هستند که جهت ترخیص کالا از گمرک وجود دارند. خوب است بدانید برگه سبز مجوزی است که از طرف گمرک برای ورود کالاهای تجاری به سازمان مربوطه صادر میشود و پته گمرکی یکی از سریعترین روشهای ترخیص کالاهای غیرتجاری است که نیازی به انجام برخی مراحل ترخیص کالا نظیر تنظیم اظهارنامه و ثبت سفارش کالا در سامانه EPL ندارد.
انجام تشریفات گمرکی جهت ترخیص کالاهای تجاری پروسهای طولانی و پیچیده است که علاوه بر ارائه مدارک مورد نیاز ترخیص کالا همچون بارنامه، فاکتور و اظهارنامه گمرکی، به امضای برگه سبز توسط کارشناسان گمرک هم نیاز است. پس از دریافت پروانه سبز و امضای آن توسط مسئولان مربوطه، میتوانید با ارائه آن به انبار گمرک نسبت به دریافت بیجک اقدام کنید.
کدام کالاها پته گمرکی میشوند؟
محمولههایی که از لحاظ ارزش، تعداد، حجم و وزن جنبه تجاری نداشته باشند و به عنوان نمونه وارد کشور شده باشند، میتوانند با استفاده از پته گمرکی ترخیص شوند. همچنین برای بار مسافری که سقف مالی مشخصی دارد نیز مجوزی برای خروج بار صادر میشود که همان پته است.
علاوه بر این، صاحبان محصولاتی که تعداد، قیمت و ارزش تجاری ندارند و جهت مصرف در کارگاههای تولیدی وارد کشور شدهاند، میتوانند با تشخیص سازمان گمرک نسبت به دریافت مجوزهای ضروری ترخیص کالا با پته غیرتجاری اقدام کنند. لازم است بدانید از آنجا که در گمرک غیرتجاری تشخیص داده شدهاند، نیازی به تنظیم اظهارنامه و کارت بازرگانی ندارند.
امکان ترخیص کالا بدون داشتن کارت بازرگانی برای اشخاص عادی در صورت ممنوع و تجاری نبودن کالا، کالاهای وارداتی با ارزش کمتر از 1000 دلار و موسسات دانش یا شرکتهای تولیدی تا حداکثر 2000 دلار وجود دارد. همچنین برای قطعات یدکی ماشین آلات، امکان ترخیص تا حداکثر 20 هزار دلار و بدون ثبت سفارش کالا با استفاده از این پروانه فراهم است.
ارزش و حجم کالا جهت ترخیص با پته
برای استفاده از این روش حداکثر ارزش مشخصی وجود ندارد. پته در واقع نوعی پروانه گمرکی است که شامل اطلاعاتی مختصرتر از اظهارنامه میشود و به گونهای با اظهارنامه گمرکی ادغام شده است. براساس ماده 40 قوانین گمرکی، کالای مسافری، سوغات، هدیه و نمونههای تجاری با تشخیص گمرک میتوانند با این شیوه به سرعت ترخیص شوند.
سقف ارزش قابل صدور پته با تشخیص گمرک تعیین میگردد و معمولا به عواملی همچون زمان و تشخیص گمرکات بستگی دارد. در برخی مواقع برای نمونههای تجاری، امکان ترخیص کالا با پته برای کالاهایی با ارزش بیش از 200 دلار هم وجود دارد؛ بنابراین به طور کل به تشخیص سازمان گمرک وابسته است.
چگونگی صدور پته گمرکی
ترخیص کالا با پته به این صورت است که با ورود محموله به گمرک، لازم است همراه با قبض انبار ورود کالا، یک نامه به همراه پیوست آن را به دفتر مربوطه تحویل دهید و دستورالعملهای لازم جهت خروج کالا از گمرک را انجام دهید. پس از پرداخت هزینههای گمرکی همچون حقوق و عوارض ورودی و اتمام مراحل و تشریفات گمرکی، به مدیر بخش ارجاع داده میشوید تا با تائید او مراحل خروج کالا را شروع و به اتمام برسانید.
با ارائه مدارک لازم، پرداخت هزینهها، مراجعه به مسئول مربوطه و دریافت تائید او، کالا به ارزیاب جهت بازرسیهای گمرکی عرضه میشود و پس از تائید صحت اطلاعات و نوع کالا میتوانید همراه با وسایل حمل کننده مستقر در گمرکات، بار را به مقصد مورد نظر خود منتقل کنید.
اظهار پته گمرکی
همانطور که اشاره کردیم اگر قصد استفاده از پته گمرکی برای ترخیص کالای خود از گمرک را دارید، لازم به تنظیم اظهارنامه، ثبت سفارش کالا و دریافت شماره کوتاژ نیست. کوتاژ همان شماره اختصاصی است که پس از ثبت اظهارنامه در سامانه ای پی ال به هر کالایی تعلق میگیرد و ماموران گمرکی کالا را با همین کد شناسایی خواهند کرد. علاوه بر این، ترخیص کالا به این شکل بسیار سریع و طی حدودا یک یا دو روز کاری صورت میگیرد و اگر توسط ترخیص کار یا فردی که آگاهی کافی از فرایند دارد انجام شود، در کمترین زمان به اتمام خواهد رسید.
سایت ثبت پته گمرکی
سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات ترخیصیه یا سامانه ثبت پته گمرکی، به منظور پیگیری وضعیت کالا در طول مسیر با ایجاد شناسه انبار، راه اندازی شده است؛ زیرا یکی از شرایط صدور اجازه خروج کالا، دریافت کد انبار یا شناسه انبار است. این سامانه با تعیین و تشخیص نوع پروانه و صاحب کالا، امکان انتخاب انبار مقصد را فراهم کرده است؛ به این صورت که انبار با وارد کردن شماره سریال، دسترسی به استفاده از شناسه را ایجاد میکند. در نهایت ثبت پته گمرکی به صورت اینترنتی و در سامانه مذکور، امکان ترخیص کالا در کمترین زمان برای کالاهای غیرتجاری را فراهم کرده است.
مزایای ترخیص کالا با پته
ثبت پته گمرکی از زوایای مختلفی برای کارفرما یا صاحب کالا مناسب و کاربردی است. در این روش امکان ترخیص سریع کالا از گمرک وجود دارد و نسبت به برگه سبز دردسرهای کمتری هم دارد. درصورت تشخیص غیرتجاری بودن کالا توسط سازمان گمرک، میتوانید نسبت به انجام مراحل لازم اقدام کنید و با دریافت مجوز خروج کالا، محموله خود را از گمرک آزاد کنید.
از آنجا که امروزه بسیاری از امور و تشریفات گمرکی به صورت کاملا الکترونیکی و بدون نیاز به مراجعه حضری پیگیری میشوند، استعلام پته هم یکی دیگر از اموری است که برخلاف گذشته به شکل آنلاین صورت میگیرد. در چنین شرایطی صاحب کالا میتواند به راحتی و در کوتاهترین زمان، استعلام پته گمرکی را به دست آورد. برای دریافت استعلام فقط نیاز به وارد کردن و ثبت برخی اطلاعات در سامانه دارید تا بتوانید بدون هیچ نگرانی مجوز مربوطه را اخذ کنید.
نمونه پته گمرکی
دریافت شماره پته برای پیگیری امور مربوط به ثبت آن لازم است و با دریافت این شماره، ثبت پته گمرکی راحتتر و سریعتر خواهد شد. به طور کلی این شیوه یکی از بهترین روشها برای خروج کالا از گمرک است و میتوان در کمترین زمان تشریفات گمرکی را انجام داد. دریافت شماره پته گمرکی هم یکی از مراحل مربوطه برای ترخیص کالا است که به صورت آنلاین قابل انجام است و به دلیل تخلفات گذشته، سختگیریها افزایش یافته است. از کارشناسان و متخصصان امور بازرگانی کمک بگیرید تا با خیال راحت و بدون نگرانی از بروز هرگونه کلاهبرداری و مشکلات قانونی، کالای خود را به سرعت از گمرک خارج کنید.
یک نمونه پته شامل اطلاعاتی نظیر نوع و ارزش تجاری کالا و مجوز خروج آن از گمرک است که انواع آن را میتوانید در سایتهای مختلف مشاهده کنید. از آنجا که همواره واردات و صادرات کالا از حساسترین امور برای تجار و بازرگانان بوده است، انجام تشریفات و مراحل ترخیص کالا از گمرک در کوتاهترین زمان بدون نیاز به دریافت مجوز و پرداخت مالیات میتواند از بسیاری از مشکلات جلوگیری کند؛ به همین دلیل استفاده از پته گمرکی میتواند بهترین گزینه برای خروج سریع بار از گمرک باشد.
مزایای استفاده از کارت بازرگانی چیست؟
یکی از مدارکی که تاجران برای انجام فعالیت های تجاری بین المللی خود به آن نیاز دارند کارت بازرگانی می باشد که وجود آن برای صاحبان کالا مزایای زیادی را در پیش دارد. از جمله مزایای استفاده از کارت بازرگانی در روند تجارت بین المللی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ثبت سفارش کالا: یکی از مزایا داشتن کارت بازرگانی در زمینه ثبت سفارش کالا می باشد. صاحبان کالا برای انجام دادن مراحل ۱۶ گانه ثبت سفارش کالا به کارت بازرگانی نیاز دارند.
- تجارت در مناطق آزاد تجاری: انجام هر گونه واردات و صادرات کالا در مناطق آزاد تجاری برای تاجران با توجه به معافیت های مالیاتی که در مناطق آزاد وجود دارد بسیار مقرون به صرفه و سود آور خواهد بود؛ اما نکته قابل توجه در این زمینه داشتن کارت بازرگانی برای صاحب کالا جهت فعالیت در این مناطق است.
- عضویت در اتاق بازرگانی: از دیگر مزیت های داشتن کارت بازرگانی این است که افراد با دریافت این کارت حق عضویت در اتاق بازگانی کشور را به دست می آورند.
- ثبت برند تجاری: یکی دیگر از مزایای دریافت کارت بازرگانی برای دارنده آن مربوط به زمانی است که فرد قصد دارد برند تجاری خود را به صورت لاتین ثبت نماید.
- حضور در نمایشگاه های بین المللی و داخلی: افراد حقیقی و شرکت های تجاری که دارای کارت بازرگانی باشند می توانند برای ارتقاء سطح پیشرفت خود در نمایشگاه های داخلی و خارجی شرکت نمایند.
- فعالیت به عنوان حق العمل کار در گمرک: افرادی که اقدام به دریافت کارت بازرگانی نموده اند می توانند به عنوان حق العمل کار در گمرک مشغول شوند.
- ویزای کاری: از جمله دیگر مزیت هایی که دریافت کارت تجاری برای صاحبان آن به دنبال دارد آسان شدن روند دریافت ویزای کاری می باشد.
- دریافت ارز دولتی: دارندگان کارت بازرگانی این امکان را دارند که برای انجام فعالیت های تجاری وارداتی خود از ارزهای دولتی استفاده نمایند.
- و ….
هزینه استفاده از کارت بازرگانی چقدر است؟
افرادی که جهت دریافت کارت بازرگانی به یکی از شعب اتاق بازرگانی مراجعه می نمایند و در این راستا فرم تقاضای کارت بازرگانی را پر می کنند باید هزینه ای را در راستای دریافت این کارت پرداخت نمایند؛ اما نکته ای که در این میان باید به آن توجه شود این است که کارت بازرگانی با توجه به مزیت هایی که برای دریافت کنندگان آن وجود دارد، شامل انواع مختلفی می شود، بر همین اساس هزینه ای که باید در راستای دریافت کارت بازرگانی به اتاق بازرگانی پرداخت شود با توجه به نوع استفاده از کارت متفاوت خواهد بود.
کارت بازرگانی در دو یا سه نوع واردات کالا صادر می شود، از این رو به طور کلی می توان گفت هزینه کارت بازرگانی بر اساس نوع و تعداد کالاهای وارداتی متفاوت خواهد بود.
مراحل دریافت پته گمرکی چگونه است؟
تاجران و یا نمایندگان حقوقی آن ها که انجام فرایند ترخیص کالا از گمرک را بر عهده می گیرند، زمانی که نیاز به دریافت پته گمرکی دارند، باید به سامانه جامع امور گمرکی مراجعه نمایند. در گذشته افراد باید برای دریافت این سند به صورت حضوری به سازمان مربوطه مراجعه می کردند، اما امروزه به دلیل افزایش یافتن حجم محموله های تجاری وارداتی به کشور و صرفه جویی در وقت افراد برای دریافت این سند باید به سامانه جامع امور گمرکی مراجعه نموده و این سند را به صورت الکترونیکی دریافت نمود.
کلام پایانی
پته گمرکی یکی از سریعترین روشهای ترخیص کالا است که به دریافت انواع مجوز، کارت بازرگانی و ثبت سفارش نیازی ندارد و تنها برای کالاهای غیرتجاری و با تشخیص سازمان گمرک قابل استفاده است. از آنجا که مراحل و تشریفات گمرکی همواره برای تجار و بازرگانان پیچیده و دشوار بوده است، این روش در برخی شرایط میتواند بهترین گزینه برای جلوگیری از مشکلات مالی و قانونی باشد.
حضور حق العملکاران گمرکی و افراد متخصص در زمینه واردات و صادرات کالا به تاجران و بازرگان طی انجام امور بازرگانی و تجاری بسیار کمک میکند و باتوجه به دانش و تسلط کافی این افراد به مراحل و قوانین موجود، تمام امور ترخیص کالا بدون هیچ مشکلی به پایان خواهد رسید. اگر قصد فعالیت در این حوزه را دارید، پیشنهاد میکنیم با کمک کارشناسان به فعالیت تجاری خود بپردازید.
چه مواردی در پته گمرکی درج شده است؟
نوع کالا، ارزش تجاری کالا و مجوز خروج آن از گمرک، از جمله اطلاعاتی هستند که در این سند درج شدهاند.
برای استفاده از پته به کارت بازرگانی نیاز است؟
برای استفاده از شیوه نیازی به تنظیم اظهارنامه گمرکی، ثبت سفارش کالا و کارت بازرگانی نیست و میتوان به سرعت فرایند ترخیص کالا را انجام داد.
سقف ارزش کالا برای دریافت پته چقدر است؟
به طور کلی حداکثر ارزشی برای دریافت پته گمرکی مشخص نشده است و به تشخیص سازمان گمرک بستگی دارد.
چه کالاهایی پته گمرکی میشوند؟
بار مسافری و کالاهای غیرتجاری از جمله مواردی هستند که با تشخیص سازمان گمرک میتوانند پته گمرکی را دریافت کنند.