یکی از کلیدهای موفقیت برای ورود به هر حیطه شغلی تجربه است. اما افرادی که به دلیل تازه وارد بودن از داشتن تجربه محروم هستند می تواند به جبران آن اطلاعات خود را در زمینه شغل مورد نظر افزایش دهند. نرخ ارز شناور از جمله موارد است که شناخت و کسب اطلاعات درباره آن می تواند برای افرادی که قصد ورود به دنیای تجارت بین المللی و یا بازارهای مالی جهانی را دارند بسیار مفید باشد.
علت اهمیت این مورد این است که کسب اطلاعات لازم در رابطه با نظام های ارزی، تکنیک های کار با هر نظام، مزایا و معایب نظام مورد نظر و … باعث هموار شدن راه موفقیت این افراد می شود.
نظام ارز شناور و همچنین نرخ ارز شناور که توسط این نظام به وجود می آید، به عنوان یکی از نظام های محبوب ارزی از جمله مواردی است که شناخت آن برای تاجران و دیگر افرادی که تجارت آن ها وابسته به ارز است ضروری به حساب می آید. این مسئله باعث شده گروه ققنوس ترخیص در زمینه معرفی نرخ ارز شناور و دیگر جزئیات مربوط به آن به این دسته از افراد اقدام به تهیه این مقاله نماید.
نرخ ارز شناور چیست؟
یکی از عبارت های رایج در دنیای تجارت بین المللی مربوط به نرخ ارز است. این اصطلاح به معنی مقداری از واحد پول رسمی کشور است که در ازای آن می توان یک واحد از ارز مورد نظر یک کشور خارجی را دریافت نمود. اما زمانی که صحبت از نرخ ارز می شود نکته مهم اینجاست که چه نوع نرخ ارزی مد نظر گوینده است.
برای افرادی که قصد ورود به دنیای تجارت بین المللی و یا دنیای ارز را دارند شناخت انواع ارز لازم است و انجام این کار نیاز به داشتن یک شناخت کلی از نظام های ارزی دارد زیرا این نوع نظام ارزی است که باعث به وجود آمدن ارزها مختلف می شود.
نرخ ارز شناور که در زبان انگلیسی به آن Floating Exchange Rate گفته می شود در زبان فارسی اسم ها متعددی چون نرخ ارز نوسانی، نرخ ارز منعطف و نرخ ارز انعطاف پذیر دارد. این نوع ارز همان طور که از نام آن پیداست حالت شناور داشته و بر اساس میزان عرضه و تقاضای ارز مورد نظر و اتفاقاتی که در بازار ارز خارجی برای آن به وجود می آید دچار نوسان می شود و با توجه به نظام تشکیل دهنده ای که دارد برای انجام این نوسانات مجاز خواهد بود. واحد پول هر کشوری که پیرو نرخ و نظام ارز شناور باشد به عنوان ارز شناور شناخته می شود.
نرخ ارز شناور چگونه کار می کند؟
نحوه کار ارزی که از نظام و نرخ ارز شناور پیروی کند به این صورت است که این نوع از ارز می تواند به صورت کاملا آزادانه بر اساس فراز و نشیب های بازار آزاد ارز، دچار تغییر و تحول شده و جایگاه ارزشی بالا و پایینی داشته باشد.
البته درباره روند کاری این نوع از ارزها لازم است به این نکته نیز اشاره شود که بانک مرکزی هر کشور به صورت منظم و با برنامه ریزی از پیش تعیین شده تلاش می کند با مداخله در روند کار بازار ارز آزاد، ارزش و جایگاه ارز کشور خود را بالا ببرد تا با توجه به اهمیت نرخ ارز شناور بر روی تمامی ابعاد و جوانب سیاسی، اقتصادی و نظامی هر کشور، موقعیت مطلوبی در زمینه تجارت بین المللی برای خود کسب کند.
بر اساس این نظام ارزی زمانی که در بازار آزاد ارز عرضه ی یکی از واحدهای پولی افزایش پیدا کند و در برابر میزان تقاضای مردم برای تهیه آن دچار افت و کاهش شود، واحد پولی مد نظر از جایگاه فعلی خود نزول می کند. برعکس این ماجرا زمانی که تقاضای مردم برای تهیه یک نوع واحد پولی افزایش پیدا کند و عرضه ی آن در بازار کاهش یابد، واحد پولی مد نظر از جایگاه فعلی خود به جایگاه و ارز بالاتر صعود خواهد کرد.
نکات مهم درباره نرخ ارز شناور
بازارهای مالی همیشه دچار یک سری پیچیدگی و دشواری های خاص هستند. اما با توجه به نوع نظام ارزی مورد استفاده در این بازارها یک سری نکات و توصیه های مهم وجود دارد که توجه به آن ها می تواند راهنمای خوبی برای گذر از این پیچیدگی ها به شمار آید. از جمله نکات مهم و کلیدی که در بازارهای مالی پیرو نظام ارز شناور باید به آن ها توجه شود می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ارزش این نرخ بر اساس میزان عرضه و تقاضای مردم در بازارهای مالی ارز خارجی مشخص می شود.
- دولت ها و بانک مرکزی هر کشور به صورت مرتب و با استفاده از یک برنامه ریزی دقیق همیشه در تلاش هستند در نظام ارز شناور، جایگاه مطلوبی به ارز کشور خود اختصاص دهند.
- محبوبیت و برتری نظام ارزی شناور بعد از لغو استاندارد طلا و همچنین برهم خوردن توافق برتون وودز بیشتر از قبل شده است.
تفاوت های نرخ ارز ثابت و شناور
به طور معمول مقایسه و شناخت درست تفاوت های میان دو مسئله زمانی امکان پذیر است که بتوان هر دو مسئله را به خوبی شناسایی کرد و یا حداقل تعریف جامعی از آن به دست آورد. بر همین اساس برای مقایسه و بررسی تفاوتی میان نرخ ارز شناور و نرخ ارز ثابت لازم است با هر دو نوع ارز آشنا شد. در ابتدای مقاله به معرفی نرخ ارز شناور پرداختیم اکنون نوبت به معرفی نرخ ارز ثابت می باشد.
نرخ ارز ثابت که به آن Fixed Exchang Rate گفته می شود بر اساس قوانین نظام ارز ثابت به وجود می آید. این نوع از ارز در واقع یک نرخ رسمی و ثابت برای یک واحد پولی است که از آن در برابر دیگر ارزها حمایت می شود. پیروی از نظام و نرخ ارز ثابت برای واحد پولی یک کشور نیازمند یک پشتوانه بسیار قوی و غنی از ذخایر ارزی و طلا برای آن کشور است زیرا در مبادلاتی که بر اساس این نوع ارز انجام می شود با تکیه بر همین پشتوانه ها اعتماد بالایی وجود دارد.
با توجه به تعریفی که از نرخ ارز شناور و نرخ ارز ثابت ارائه شد اکنون مقایسه آن ها آسان می شود.
تفاوت نرخ ارز شناور و ثابت | توضیحات |
تفاوت نظام | نرخ ارز های شناور توسط نظام شناور و نرخی ارز ثابت توسط نظام ارزی ثابت ایجاد شده است. |
عوامل تاثیرگذار | ارزش نرخ ارزهای شناور توسط میزان عرضه و تقاضای بازار ارز آزاد تعیین می شود. و ارزش نرخ ارزهای ثابت توسط سیاست گذاران کشور مورد نظر تعیین می شود. |
دامنه تغییرات | دامنه تغییرات یک مرز برای کنترل مطلوب تغییرات و نوسانات نرخ ارز هستند و زمانی که نرخ ارز مورد نظر از مرز تعیین شده عبور کند بانک مرکزی کشور مربوطه در جهت مطلوب سازی واحد پولی خود وارد عمل می شود. دامنه تغییرات برای نرخ ارز ثابت از سمت بانک مرکز مشخص است اما برای نرخ ارزهای شناور همچنین دامنه ای وجود ندارد زیرا این ارز شناور به آزادی نوسان می کند. |
مزایا و معایب نرخ ارز شناور در تجارت
نظام ارز شناور و در اصل نرخ ارز شناور به وجود آمده توسط این نظام مزایای مختلفی دارد که عامل برتری این نظام نسبت به دیگر نظام های ارزی موجود شده است. اما هر یک از نظام های ارزی به غیر از مزایا، معایبی نیز دارند. در این قسمت با بررسی مزایا و معایب نظام ارزی شناور می توان شناخت بیشتری از این نوع ارز به دست آورد.
مزایای نرخ ارز شناور
ارزهای شناور مزیت های مختلفی دارد. این نوع با توجه ساختار و مزیت های خود توانسته نسبت به نظام ارز ثابت برتری پیدا کند. از جمله مزیت های استفاده از این نوع ارز می توان به موارد ذکر شده در جدول اشاره کرد:
مزایا نرخ ارزهای شناور | توضیحات |
جلوگیری از فساد ارزی | این نوع ارز با توجه به این که نرخ آن توسط وضعیت بازار تعیین می شود می تواند از روند تخصیص نابجا و فساد بازار ارز جلوگیری کند. |
عدم نیاز به ذخایر | ارزهای شناور به وجود ذخایر ارز و طلا نیازی ندارند. |
معایب نرخ ارز شناور
شناخت معایب نظام و ارزهای شناور یکی از عوامل احتیاط در هنگام استفاده از آن است. افرادی که با استفاده از ارزهای شناور تجارت می کنند با شناخت این معایب در برابر آن ها احتیاط و دقت عمل بیشتری به خرج داده و امکان ضرر و زیان کار را کاهش می دهند. از جمله معایب این نوع ارز می توان به موارد ذکر شده در جدول اشاره کرد:
معایب نرخ ارزهای شناور | توضیحات |
ریسک انتقال | یکی از معایب این نوع ارز این است که نقل و انتقال ارزهای شناور از یک کشور به کشور دیگر به خصوص در شرایط بحرانی می تواند ریسک بسیار بالایی داشته باشد. |
نیاز به زیر ساخت | از دیگر معایب این نظام ارزی می توان به زیر ساخت هایی اشاره کرد که برای استفاده از نظام شناور باید مهیا شود. از جمله این زیر ساخت ها می توان به مواردی چون کارا بودن، عمیق بودن و رقابتی بودن این نظام اشاره کرد. |
سوالات متداول
به چه نوع ارزی، ارز شناور گفته می شود؟
ارزی که از قوانین نظام ارز شناور پیروی کند و بر اساس میزان عرضه و تقاضای بازار ارز آزاد و همچنین اتفاقات سیاسی، نظامی و … دنیا دچار تغییر و تحول شود یک نوع ارز شناور است.
در رابطه با ارزهای شناور به چه نکاتی باید توجه شود؟
از جمله نکات مهم در زمینه ارزهای شناور می توان به مواردی همچون تلاش بانک های مرکزی برای ارتقای جایگاه ارز کشور خود در بازار ارز آزاد، محبوبیت نظام ارز شناور پس از لغو استاندارد طلا و توافق نامه برتون وودز، تاثیرات میزان عرضه و تقاضا بر روی این نوع از ارزها و … اشاره کرد.
نرخ و نظام ارز شناور شامل چه مزایا و معایبی است؟
از جمله مزیت های ارزهای شناور و نظام به وجود آورنده آن ها می توان به مواردی همچون جلوگیری از فساد بازارهای وابسته به ارز، عدم نیاز به ذخایر طلا و ارز و … اشاره کرد. همچنین معایب این نوع از ارزها شامل ریسک انتقال به خارج از کشور، نیاز این نظام به زیر ساخت و … اشاره کرد.
نظام ارز شناور چه تفاوتی با نظام ارز ثابت دارد؟
از جمله موارد تفاوت ارزهای شناور با ارزهای ثابت می توان به مواردی همچون تفاوت در منشاء و نظام به وجود آورنده آن ها، تفاوت در عوامل تاثیرگذار که برای ارزهای شناور میزان عرضه و تقاضای بازار و برای ارزهای ثابت رای و نظر سیاست گذاران مالی هر کشور است و همچنین دامنه تغییرات اشاره کرد. ارزهای شناور فاقد دامنه تغییرات بوده و در زمینه نوسان آزاد هستند در حالی که به محض تغییر دامنه نوسان ارزهای ثابت و عبور آن از حد تعیین شده بانک مرکزی کشور مربوطه برای متعادل سازی آن وارد عمل خواهد شد.
جمع بندی
شناخت نرخ ارز شناور به همراه مزایا و معایب این نظام و با توجه به این که انتقال ارز به خارج از کشور با وجود ریسکی که دارد یکی از معایب این نظام به شمار می آید، به تاجران و افراد فعال در حوزه واردات کالا که یکی از لازمه های کارشان خارج کردن ارز از کشور است کمک می کند، قبل از خارج کردن ارز از کشور به جهت خرید کالاهای تجاری، تمامی ابعاد و جنبه های بازارهای مالی را بررسی کرده و در صورت بحرانی بودن وضعیت این بازارها با توجه به نوع کالا یا خدماتی که قصد وارد کردن آن به کشور را دارند بهترین تصمیم را اتخاذ نمایند.
این افراد می توانند برای دریافت مشاوره های بازرگانی و اتخاذ بهترین تصمیم به کارشناسان ذوبده و حرفه ای ما در گروه ققنوس ترخیص مراجعه نمایند و همچنین از سایر خدمات ققنوس ترخیص در زمینه ارزهای شناور بهره مند شوند.