لوگو-ققنوس-ترخیص

۴۸۰۰۰۱۱۰ – ۰۲۱

ترم خرید DAP و نحوه عملکرد آن چیست؟

ترم خرید dap

فهرست مطالب

DAP یک اصطلاح تجاری بین المللی است که برای توصیف قراردادی استفاده میشود که در آن فروشنده مسئولیت هزینه ها و ضرر های احتمالی در حین حمل و نقل کالا به یک مکان خاص را میپذیرد و برعهده میگیرد. در یک قرارداد تحت ترم خرید DAP، پس از اینکه کالا به مکان مشخص شده رسید، خریدار مسئول پرداخت هزینه هایی مانند هزینه های واردات، مالیات ها، ترخیص کالا از گمرک کشور مقصد و مالیات های محلی خواهد بود. جالب است بدانید که این اینکوترم در هشتمین نسخه از Incoterms (اینکوترمز)، توسط اتاق بازرگانی بین المللی در سال 2010 منتشر شد.

کارشناسان ما در گروه تجاری ققنوس مطالب مفیدی درباره ی اینکوترم DAP جمع آوری کرده است که میتواند در کسب و کار بین المللی شما مفید واقع شود. تا پایان این مقاله کاربردی با گروه تجاری ققنوس همراه باشید…

نکات کلیدی درباره ترم خرید DAP

فروشنده تمام خطرات و هزینه های تحویل کالا به مکان مورد توافق را بر اساس قوانین ترم خرید DAP بر عهده می گیرد و پس از رسیدن کالا ها به مقصد، تمام ریسک و مسئولیت به خریدار منتقل خواهد شد. هدف اصلی وجود اینکوترمز در قرارداد های بین المللی، رفع سردرگمی در رابطه با حقوق و وظایف خریدار و فروشنده در قبال یکدیگر است.

نحوه عملکرد اینکوترم DAP

خریداران و فروشندگان بدون در نظر گفتن ملیت آنها، اغلب در قرارداد های تجاری با پیچیدگی هایی مواجه میشوند. در این شرایط، قوانین و مقرراتی وجود دارند که نقش ها و مسئولیت های هر یک از طرفین را در یک قرارداد مالی به وضوح مشخص می کند. این قوانین با نام اینکوترمز شناخته می شوند که ترم خرید DAP یکی از آنها ست.

ترم خرید DAP  به این معناست که تمام خطرات و هزینه های حمل و نقل و تحویل کالا در مقصد مشخص شده را برعهده میگیرد. این شرایط به این معناست فروشنده مسئول امورات مربوط به بسته بندی کالا، جمع آوری اسناد، انجام امورات صادرات، هزینه های بارگیری و تحویل نهایی کالا به فروشنده است. خریدار نیز پس از تحویل گرفتن کالا، ریسک و مسئولیت تخلیه کالا و ترخیص آن از گمرک و همچنین انجام امورات وارداتی را برعهده دارد.

اینکوترم DAP برای هر شکل و نوعی از حمل و نقل در قرارداد قابل اعمال است. در قرارداد تحت این اینکوترم محلی که خریدار کالا را تحویل میگیرد به صورت توافقی نوشته میشود (مثال: Delivered At Place، بندر اوکلند.)

DAP در سال 2010 معرفی شد. در آن زمان، DAP جایگزین اینکوترم DDU شد. ممکن است هنوز برخی از تجار در محاوره از DDU استفاده کنند اما از سال 2010 اینکوترم DAP به صورت کاملا رسمی جایگزین آن شد. خوب است بدانید که اینکوترم DDP دقیقا متضاد اینکوترم DAP است که نشان میدهد فروشنده باید مواردی مانند عوارض، ترخیص کالا برای واردات در کشور مقصد و هرگونه مالیات مربوط به کالا را پوشش دهد.

اینکوترم dap
اینکوترم dap

تعهدات و وظایف طرفین قرارداد در ترم خرید DAP

ICC در هر اینکوترم تعهداتی را به صورت واضح برای هم خریدار و هم فروشنده تعیین میکند. ما مسئولیت های کلیدی هر یک از طرفیت را در ادامه برای شما فهرست کرده ایم:

وظایف فروشنده

فروشنده کسی است که بیشترین مسئولیت را در قرارداد تحت ترم خرید DAP برعهده دارد که این مسئولیت و تعهدات به شرح زیر است:

  • اسناد و مدارک: فروشنده باید تمام اسناد و مدارک مربوط به کالا شامل فهرست کالا های موجود در محموله، صورتحساب بازرگانی و همچنین بسته بندی و برچسب گذاری کالا را به طور کامل انجام دهد.
  • صدور مجوز: فروشنده باید هر گونه مجوز مورد نیاز برای صادرات کالا را تضمین کرده و به مسائل گمرکی مربوطه  نیز رسیدگی کند.
  • حمل و نقل: مسئولیت حمل و نقل شامل مواردی مثل پیش حمل کالا، تحویل به بندر، بارگیری در کانتینر و حمل و نقل اصلی و در آخر، تحویل به مقصد است.
  • هزینه ها: فروشنده باید هزینه حمل و نقل را متقبل شود و باید خسارات احتمالی در حین حمل و نقل را بپردازد.
  • تحویل نهایی: پس از رسیدن کانتینر به مقصد مورد نظر، فروشنده کالا را به خریدار تحویل میدهد.

وظایف خریدار

فرشندگان مسئولیت های زیادی در ترم خرید DAP میپذیرند؛ اما با این حال، موارد خاصی وجود دارد خریدار باید به آنها پایبند باشد. این موارد عبارتند از:

  • پرداخت: خریدار باید مبلغ توافق شده را به فروشنده پرداخت کرده و فروشنده را تا رسیدن به مقصد مشخص شده راهنمایی کند.
  • واردات: پس از رسیدن محموله به مقصد، خریدار باید به امورات مربوط به واردات رسیدگی کند که شامل تشریفاتی مانند فرم های وارداتی می شود.
  • تخلیه: خریدار باید مقدمات تخلیه کالا از کشتی را به طور کامل فراهم کند.
  • هزینه ها: پس از رسیدن محموله به مقصد، خریدار هزینه هایی مثل هزینه عوارض، مالیات و عوارض واردات را متحمل می شود.
  • حمل و نقل: پس از تخلیه کالا، خریدار مسئول حمل کالا از مقصد / بندر به مقصد بعدی است که میتواند یک  انبار یا محل خرده فروشی باشد.

تعهدات فروشنده

  • موجودی، صورتحساب بازرگانی، اسناد صادراتی
  • صدور مجوز صادرات و گمرک
  • بارگیری کالا، حمل و نقل اصلی، تحویل به مقصد مورد نظر
  • هزینه حمل و نقل و هرگونه ضرر و زیان
  • گواهی تحویل به خریدار

تعهدات خریدار

  • پرداخت به فروشنده
  • تشریفات واردات و مدارک
  • تخلیه بار
  • عوارض واردات، عوارض محلی، مالیات
  • حمل و نقل به مکان بعدی

اهمیت استفاده از اینکوترمز

ICC در سال 1919 تأسیس شد. این سازمان در سال 1936 اینکوترمز را به عنوان راهی برای تسهیل تجارت داخلی و بین المللی گردآوری و منتشر کرد. از آن زمان به بعد، قوانین اینکوترمز به صورت دوره ای بروزرسانی و بازنویسی شدند. DAP نیز یکی از این ساده سازی ها بود زیرا این اینکوترم با صرف نظر از روش حمل و نقل بر قرارداد اعمال میشود.

حتی با وجود دستور العمل ‌های واضح برای  موجود در ترم خرید DAP، هنوز موقعیت ‌هایی وجود دارد که منجر به اختلاف می ‌شود. برای مثال، زمانی که تخلیه بار به موقع صورت نگیرد، حامل کالا باید هزینه ای اضافی بپردازد که میتواند باعث اختلاف بین طرفین شود.

در این موارد، معمولاً هر دو طرف مقصر هستند اما تعیین آن می تواند دشوار باشد؛ زیرا الزامات جمع آوری اسناد و مدارک توسط مقامات ملی و محلی کنترل کننده بنادر تعریف می شود و از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. در واقع، حقوق تجارت بین ‌الملل حتی با بهره‌ مندی از شرایط تعریف شده قرارداد می‌ تواند پیچیده باشد. و در مواردی منجر به بروز مشکل شود.

اصطلاحات اینکوترمز
اصطلاحات اینکوترمز

ترم DAP به چه معناست؟

DAP یکی از قوانینی است که توسط اتاق بازرگانی بین المللی در رابطه با تجارت بین المللی تعیین شده است. بر اساس این قانون، فروشنده مسئول تهیه و حمل کالا به محل خریدار و پرداخت هزینه حمل و نقل و همچنین هرگونه ضرر و زیان احتمالی در حین حمل است. از طرف دیگر خریدار باید هزینه مالیات و عوارض را متقبل شود و در بدو ورود محموله را تخلیه کند.

تفاوت بین DAP و DDP در چیست؟

DAP و DDP دو نمونه از اصطلاحات اینکوترمز هستند که در تجارت بین المللی مورد استفاده قرار میگیرند. در قرارداد تحت DAP ، خریدار و فروشنده برخی از مسئولیت های حمل و نقل کالا را بین خودشان تقسیم میکنند. فروشنده کالا را بارگیری کرده و برای خریدار ارسال می کند. فروشنده همچنین هزینه حمل و نقل را متحمل می شوند و باید هر گونه ضرر و زیان در طی حمل و نقل را بپردازد. هنگامی که کالا به مقصد رسید، خریدار کنترل را بر عهده می گیرد و از آن پس، مسئول هرگونه مالیات، عوارض یا هزینه ها و تخلیه محموله خواهد بود.

براساس روش DDP ، فروشنده تمام ریسک، مسئولیت و هزینه های مربوط به حمل و نقل کالا را برعهده میگیرد که شامل هزینه های حمل و نقل، بیمه، عوارض(واردات و صادرات) و سایر هزینه های توافق شده با خریدار است.

نحوه ترخیص کالاهای وارداتی و صادراتی به روش DAP

زمانی که روش DAP برای حمل و نقل یک محموله تجاری انتخاب شود وظایف هر کدام از طرفین قرار داد در رابطه با ترخیص کالا چه در کشور مبداء به جهت صادرات و چه در کشور مقصد به جهت واردات مشخص می شود. بر اساس روش حمل و نقل DAP تمامی مراحل مربوط به تشریفات گمرکی و ترخیص محموله تجاری جهت صادرات از گمرک کشور مبداء بر عهده فروشنده می باشد.

تمامی مراحل مربوط به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص محموله تجاری از گمرک کشور مقصد بر عهده خریدار می باشد. در این روش که یکی از قواعد اینکوترمز می باشد، هر یک از طرفین قرار داد باید مراحل ترخیص کالا را در کشور خود بر عهده بگیرند.

هزینه ها در ترم خرید DAP

تمامی هزینه هایی که باید برای انجام یک معامله تجاری بین المللی پرداخت شود، بر اساس نوع قاعده اینکوترمز که بر اساس توافق طرفین انتخاب می شود، انجام می گیرد. در واقع قاعده اینکوترمز انتخابی وظایف طرفین معامله را در رابطه با پرداخت هزینه ها مشخص می کند. بر اساس قاعده DAP تمامی هزینه های محموله تجاری تا قبل از تحویل این محموله به خریدار برعهده فروشنده است.

این هزینه ها شامل هزینه ترخیص کالای صادرات از گمرک کشور مبداء، هزینه تشریفات گمرکی و تهیه اسناد مورد نیاز و همچنین هزینه حمل و نقل محموله تجاری تا کشور مقصد است. پس از این که فروشنده محموله را به خریدار تحویل داد تمامی هزینه های واردات کالا با خریدار می باشد.

ترم DAT چیست؟

ترم حمل DAT یکی از قاعده های اینکوترمز است. در این قاعده اینکوترمز فروشنده وظیفه دارد تمامی مراحل مربوط به تشریفات گمرکی، ترخیص کالا از گمرک مبداء جهت صادرات محموله، عقد قرار داد حمل و نقل، عقد قرار داد بیمه را با قبول تمامی هزینه ها و ریسک های موجود انجام دهد.

در این روش فروشنده وظیفه دارد محموله تجاری را تا بندر، فرودگاه و یا هر پایانه ی دیگر توافق شده در کشور مقصد حمل کرده و در آن مکان پس از پرداخت هزینه تخلیه، محموله تجاری را به خریدار تحویل داده و ریسک آن را منتقل کند. در این روش هزینه های ترخیص کالا از گمرک کشور مقصد و.. و تمامی ریسک های موجود بعد از تحویل محموله بر عهده خریدار خواهد بود.

کلام آخر

تجارت بین المللی می تواند بسیار پیچیده و مشکل باشد و به همین دلیل اتاق بازرگانی بین‌المللی اینکوترمز را به عنوان مجموعه قوانینی که به طور دوره اس بروز میشوند را ارائه کرد. این قوانین شمال راهنمایی هایی برای خریداران و فروشندگان در مورد حقوق و مسئولیت هایشان در مورد قراردادهای مالی بین المللی میباشد.

ترم خرید DAP  نیز یکی از این اصطلاحات است که بر اساس DAP، فروشنده مسئولیت زیادی در مورد آماده سازی و هزینه حمل و نقل تا زمانی که کالا به مقصد برسد، بر عهده دارد و در نهایت پس از حمل و نقل، خریدار کالا را به همراه مسئولیت ها و هزینه های مربوط به آن تحویل میگیرد.

در هنگام استفاده از ترم خرید DAP به چه نکاتی لازم است توجه کنیم؟

از جمله نکات مهم و حیاتی در هنگام استفاده از ترم خرید DAP این است که فروشنده باید محموله تجاری را در زمان مشخص شده تحویل دهد. خریدار باید قبل از تحویل گرفتن محموله تجاری از سلامت و کیفیت آن مطمئن شوند. محموله باید در مکان تعیین شده در قرار داد تحویل شود.

در ترم خرید DAP وظایف هر کدام از طرفین به چه صورت است؟

در ترم خرید DAP وظایف فروشنده شامل مواردی چون تهیه اسناد و مدارک مربوط به محموله تجاری، دریافت مجوز صادرات، ترخیص محموله تجاری از گمرک مبداء، عقد قرار داد حمل و نقل و بیمه، پرداخت هزینه ها و تحویل نهایی است. وظایف خریدار در این روش شامل مواردی چون پرداخت هزینه خرید محموله، واردات محموله تجاری به کشور، تخلیه محموله، پرداخت هزینه های پس از تحویل کالا، ترخیص محموله تجاری از گمرک مقصد و حمل و نقل داخلی می باشد.

ترم DAP چه نوع روش در میان قواعد اینکوترمز است؟

در این روش فروشنده وظیفه داد محموله تجاری را تهیه کرده و پس  از انجام امور گمرکی آن و دریافت مجوز صادرات با انجام امور مربوط به حمل و نقل آن را به محل تعیین شده در قرار داد برای خریدار ارسال کند. همجنین خریدار وظیفه دارد پس از دریافت محموله تجاری امور مربوط به ترخیص محموله تجاری از گمرک را انجام دهد و هزینه های آن را بپردازد.

ترخیص محموله تجاری در دو امر صادرات و واردات در روش DAP بر عهده کیست؟

در هنگام استفاده از روش DAP ترخیص محموله تجاری در کشور مبداء و به جهت صادرات بر عهده فروشنده می باشد و در انجام این فعالیت در کشور مقصد و در جهت واردات بر عهده خریدار است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

دیدگاه ها

3 پاسخ

      1. همچنین در چارت اصطلاحات هم DAT آمده است، لطفا چارت جدید اینکوترمز را آپلود کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط