لوگو-ققنوس-ترخیص

۴۸۰۰۰۱۱۰ – ۰۲۱

ترم CIP در قواعد اینکوترمز به چه معناست؟

ترم CIP

فهرست مطالب

بیمه در تجارت یک فرآیند طولانی مدت به حساب می آید و  ترم CIP زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که فروشنده موظف است کالا را در محل مورد توافق به خریدار تحویل دهد و هزینه ی حمل و نقل و بیمه را بپردازد. ریسک آسیب و یا از بین رفتن کالا به محض اینکه کالا به حامل خریدار و یا خود خریدار تحویل داده شود، به خریدار منتقل میشود. براساس اینکوترم CIP از مهمترین قواعد اینکوترمز، فروشنده موظف است کالا را در حین حمل و نقل بیمه کند و ارزش بیمه باشد حداقل 110% ارزش کالا باشد.

ترم CIP یکی از مجموعه اصطلاحات بین المللی ( قواعد اینکوترمز) است که نسخه ی جدید آن اخیرا در سال 2020 توسط اتاق بازرگانی بین المللی منتشر شده است. کارشناسان گروه ایران ترخیص اینکوترم CIP را در قالب این مقاله به صورت ساده و کاربردی بررسی کرده اند. تا پایان مطالب با ما همراه باشید.

عملکرد ترم CIP به چه صورت است؟

به طور معمول، ترم CIP در ارتباط با مقصد بکار برده میشود. به عنوان مثال، CIP نیویورک به این معناست که فروشنده هزینه حمل و نقل و بیمه را تا زمانی که کالا در نیویورک به خریدار یا حامل او تحویل داده شود. قواعد اینکوترمز CIP درست همانند اینکوترم CPT ، برای تمام انواع حمل و نقل از جمله جاده ای، راه آهن، آبراه های داخلی، دریایی، هوایی یا حمل و نقل ترکیبی که شامل ترکیبی از آنها میشود، مورد استفاده قرار میگیرد.

به عنوان مثال، فرض میکنیم شرکت LG در کره جنوبی قصد دارد یک کانتینر از تبلت های خود را برای یک شرکت در ایالات متحده ارسال کند. طبق مقررات CIP، شرکت LG مسئول پرداخت تمام هزینه های حمل و نقل از کره جنوبی به ایالات متحده و همچنین پوشش حداقلی بیمه برای کالا در هنگام حمل و نقل است.

هنگامی که محموله به محل مورد توافق طرفین در ایالات متحده تحویل داده میشود، تعهدات شرکت LG کامل شده است و از آن پس، شرکت امریکایی ریسک و مسئولیت حمل و نقل کالا را به طور کامل برعهده میگیرد. به علاوه، اگر خریدار خواهان پوشش بیمه ی بالاتر از 110% هستند باید با هزینه ی خود، کالا را با پوشش دلخواه بیمه کند.

ترم CIP از قواعد اینکوترمز
ترم CIP از قواعد اینکوترمز

نکات کلیدی در رابطه با اصطلاح CIP

  • اصطلاح CIP به این معناست که فروشنده باید کالا را در مکان مورد توافق طرفین به خریدار یا حامل تحویل دهد و هزینه حمل و نقل کالا را نیز بپردازد.
  • فروشنده موظف است کالای ارسالی را به میزان 110% ارزش قرارداد بیمه کند.
  • ترم CIP یکی از 11 قواعد اینکوترمز است که توسط اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) طراحی شده و در سطح بین المللی مورد استفاده قرارمیگیرد.

سایر موارد تحت پوشش CIP

از آنجایی که فروشنده موظف به پرداخت پوشش حداقلی بیمه کالاست، در صورتی که خریدار پوشش بیشتری برای کالا بخواهد، باید خودش هزینه بیمه اضافی را بپردازد و بیمه را برای کالا ترتیب دهد. خریدار همچنین میتواند از فروشنده بخواهد تا درصد بیمه بیشتری برای کالا ارائه دهد. فروشنده و خریدار میتوانند با چانه زنی و مذاکره بر سر این موضوع به توافق برسند تا فروشنده بخشی از هرینه های این بیمه ی اضافی را متقبل شود.

ترم CIP چه مورادی را در قرارداد شامل میشود؟

CIP یک اینکوترم بین المللی و رسمی است که توسط اتاق بازرگانی بین المللی برای تعیین هزینه حمل و نقل در قرارداد های تجاری اعمال میشود. این اینکوترم فروشنده را موظف میکند تا هزینه حمل و نقل و همچنین بیمه کالا را تا رسیدن به مکان مورد توافق طرفین بپردازد و پس از آن، تمام هزینه ها و مسئولیت مربوط به کالا به خریدار منتقل میشود. لازم به ذکر است که اینکوترم CIP برای همه انواع حمل و نقل قابل استفاده میباشد.

الزامات خریدار و فروشنده در ترم CIP

هر کدام از ترم های حمل و نقل اینکوترمز در روند تجارت بین المللی الزامات معینی را برای خریدار و فروشنده به دنبال دارد و هر کدام از طرفین قرار داد را موظف می کند تا وظایفی را در راستای صادرات و واردات محموله ی تجاری از کشور مبدا به کشور مقصد انجام دهند. از جمله الزامات هر کدام از طرفین قرار داد بر اساس ترم حمل CIP می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • فروشنده بر اساس ترم حمل CIP در راستای صادرات محصولات تجاری خود موظف است صورت حساب یا همان فاکتور فروش محصولات را بر اساس توافق انجام شده در حین تنظیم قرار داد در رابطه با قیمت، تنظیم کرده و به خریدار تحویل دهد. بر اساس توافقات انجام شده و شرایط معامله فروشنده موظف خواهد بود اسناد معامله را به صورت کاغذی و یا به صورت اوراق الکترونیکی به خریدار تحویل دهد.
  • خریدار بر اساس ترم حمل CIP در راستای خرید و واردات محصولات تجاری مورد نظر موظف است هزینه و بهای محموله تجاری مورد نظر را درست بر اساس روش و توافقات انجام شده با فروشنده به او بپردازد. خریدار باید اوراق مربوط به محموله تجاری را بر اساس توافقات انجام شده از فروشنده تحویل بگیرد.

نحوه انتقال ریسک در ترم CIP

نحوه انتقال ریسک در هر کدام از ترم های حمل اینکوترمز با دیگر قواعد این مجموعه متفاوت می باشد. در ترم حمل CIP نحوه انتقال ریسک زمانی است برای فروشنده زمانی است محموله تجاری را به مسئول حمل و نقل بر اساس شیوه ای که مسئول جابه جایی محموله تجاری راحت باشد تحویل دهد. در این روش مسئولیت تنظیم قرار داد حمل و نقل برای جابه جایی محموله تجاری بر عهده فروشنده است.

از طرفی دیگر خریدار محموله تجاری برای تحویل گرفتن ریسک محموله تجاری از فروشنده ابتدا باید محموله تجاری را از مرحله بازرسی کالا رد کرده و گواهی بازرسی کالا را دریافت کند و سپس با دریافت محموله تجاری توسط مسئول حمل و نقل ریسک این محموله را بر عهده بگیرد. این انتقال ریسک در واقع در محل مورد توافق طرفین معامله انجام می شود.

تشریفات گمرکی واردات و صادرات به روش CIP

در یک معامله بین المللی لازم است دو نوع تشریفات گمرکی صادراتی و وارداتی برای ترخیص محموله تجاری از گمرک کشور مبداء و کشور مقصد انجام شود. در ترم حمل CIP فروشنده وظیفه دارد کلیه تشریفات گمرکی مربوط به صادرات را در گمرک کشور مبدا انجام داده و محموله تجاری صادراتی را از گمرک ترخیص نماید.

از جمله این تشریفات می توان به تهیه اسناد و مدارکی چون تهیه پروانه صادرات، دریافت گواهی نامه ایمنی صادرات، انجام بازرسی محموله قبل از حمل، اعتبارسنجی رسمی و.. اشاره نمود.

انجام امور مربوط به تشریفات گمرکی واردات محموله تجاری در روش CIP بر عهده خریدار خواهد بود. البته لازم است به این نکته نیز اشاره شود که خریدار می تواند در صورت درخواست فروشنده در مراحل مربوط به تشریفات گمرکی صادرات با ریسک و هزینه ای که بر عهده خود فروشنده است به او کمک کند.

همچنین فروشنده می تواند در صورت ممکن و با درخواست خریدار در تشریفات گمرکی واردات نیز به خریدار کمک کند البته ریسک و هزینه این کار در مرحله تشریفات گمرکی واردات بر عهده خریدار خواهد بود.  

جمع بندی

استفاده از قوانین اینکوترمز در روند تجارت بین المللی یکی از موارد ضروری معاملات بین المللی به شمار می آید اما با توجه به شرایط متفاوتی که شامل هر کدام از این قوانین و ترم های حمل می شود، تاجران می توانند با مراجعه به کارشناسان ما در گروه ققنوس ترخیص یکی از بهترین ترم های حمل و نقل اینکوترمز را با توجه به شرایط معاملات خود انتخاب نمایند. ترم CIP به عنوان یکی از ترم های حمل و نقل اینکوترمز در روند تجارت بین المللی شرایط و ضوابط مخصوص به خود را دارد.

تاجرانی که قصد دارند از ترم حمل CIP در معاملات تجاری خود استفاده نمایند لازم با نکات کلیدی این روش، نحوه انتقال ریسک، وظایف هر کدام از طرفین قرار داد بر اساس این ترم حمل، نحوه عملکرد این روش و.. به طور دقیق و کامل آشنا شوند. مراجعه به کارشناسان مجرب و حرفه ای ما در گروه ققنوس ترخیص برای آشنایی با ترم حمل CIP بهترین گزینه می باشد.

در ترم حمل CIP الزامات فروشنده و خریدار شامل چیست؟

از جمله الزامات فروشنده در این روش حمل و نقل می توان به تهیه فاکتور فروش محموله تجاری دقیقا بر اساس قرار داد تنظیم شده اشاره کرد. همچنین خریدار محموله تجاری نیز موظف خواهد بود بهای خرید محموله تجاری را دقیقا بر اساس موارد ذکر شده در قرار داد بپردازد. اسناد مربوط به معامله در این روش باید بر اساس توافقات جابه جا شود و در صورت نبود توافقی خاص باید بر اساس عرف انجام شود.

در ترم حمل CIP انتقال ریسک چگونه انجام می شود؟

شیوه انتقال ریسک در روش CIP به این صورت است که فروشنده پس از تنظیم قرار داد جابه جایی با یک شرکت حمل و نقل وظیفه دارد بر اساس شیوه ای که متصدی حمل نیز راحت باشد محموله تجاری را به او تحویل دهد. این کار باعث انتقال ریسک از فروشنده به خریدار خواهد شد. از طرفی دیگر خریدار وظیفه دارد ریسک محموله تجاری را پس از بازرسی محموله تجاری بر عهده بگیرد.

تجارت بین المللی با روش CIP چگونه است؟

روش CIP شباهت زیادی با روش CPT دارد. در روش CIP فروشنده مسولیت و هزینه حمل و نقل و بیمه محموله تجاری را می پردازد و ریسک معامله را تا هنگام تحویل محموله به مسئول حمل و نقل یا نماینده خریدار در محل مورد توافق بر عهده خواهد داشت.

تشریفات گمرکی محموله تجاری در روش CIP بر عهده کیست؟

در روش CIP انجام تشریفات گمرکی به این صورت است که فروشنده در کشور مبداء تشریفات گمرکی صادرات را انجام می دهد و خریدار در کشور مقصد تشریفات گمرکی مربوط به واردات محموله تجاری را انجام می دهد. هر کدام از طرفین قرار داد در صورت درخواست طرف مقابل می توانند با مسئولیت و هزینه شخص درخواست کننده در انجام تشریفات گمرکی به او کمک نمایند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط