برای انجام هرگونه فعالیتی به ویژه امور تجاری و بازرگانی در چهارچوب قوانین فعلی کشور نیاز به اخذ یا ارائه مجوزهایی به سازمانهای مربوطه دارید تا اجازه انجام فعالیت قانونی شما صادر شود. کارت بازرگانی نیز یک نوع مجوز در زمینه امور بازرگانی و تجاری است که امکان فعالیت در حوزه واردات و صادرات کالا را به اشخاص حقیقی و حقوقی میدهد. اگر به عنوان تاجر یا یک شرکت خصوصی قصد فعالیت در زمینه تجارت برون مرزی را دارید، برای آشنایی با شرایط و مدارک مورد نیاز دریافت کارت بازرگانی با ققنوس ترخیص همراه باشید.
کارت بازرگانی چیست؟
بهتر است برای شروع، با عملکرد کارت بازرگانی آشنا شوید. یکی از مهمترین اقدامات کشورها جهت ساماندهی امور بازرگانی، الزام تاجران و بازرگان به دریافت این کارت بود که سابقهای 70 ساله در ایران دارد. یکی از مراحل انجام امور تجاری به ویژه ترخیص کالا ارائه مدارک و مجوزهایی است که امکان ادامه فعالیت را به صاحب کالا یا حق العملکار میدهند؛ اما در کنار این مجوزهای ضروری ترخیص کالا، اخذ کارت بازرگانی برای خرید کالاهای خارجی هم نیاز است.
این کارت به نوعی شناسنامه تجاری محسوب میشود و ارائه آن، قانونی بودن فرایند را به اثبات خواهد رسانید. تجار، بازرگانان، صادرکنندگان، تولید کنندگان و فعالان اقتصادی معمولا متقاضیان کارت بازرگانی هستند که لازم است شرایط دریافت کارت را هم دارا باشند تا بتوانند اقدام به اخذ آن کنند. چنین افرادی بدون داشتن کارت بازرگانی نمیتوانند فعالیت تجاری داشته باشند؛ به همین دلیل برای فعالیت در زمینه واردات و صادرات کالا نیاز به اخذ چنین کارتی دارند. از آنجا که وجود این نوع کارت بسیار حائز اهمیت است، در ادامه به بررسی کامل انواع کارت بازرگانی، کاربرد، شرایط و مدارک مورد نیاز حهت دریافت آن میپردازیم.
انواع کارت بازرگانی
کارتهای بازرگانی را میتوان به دو گروه تقسیم کرد. گروه اول براساس نوع فعالیتی است که با آنها میتوان انجام داد و گروه دوم حقیقی یا حقوقی بودن کارت است. به طور کلی حقیقی یا حقوقی بودن کارت بازرگانی، مهمترین و اصلیترین نوع آن است؛ اما توصیه میکنیم براساس نوع فعالیتی که قصد انجام آن را دارید، با انواع این کارت براساس نوع عملکرد هم آشنایی کافی داشته باشید.
کارت بازرگانی تجاری
اصلیترین و رایج ترین نوع کارت بازرگانی، نوع تجاری آن محسوب میشود و اخذ چنین کارتی این امکان را به دارندگان میدهد تا در زمینههایی همچون ترخیص کالا و امور گمرکی، صادرات، واردات و ثبت سفارش کالا فعالیت کنند.
کارت موردی
اگر جزو افرادی هستید که فقط یکبار قصد استفاده از کارت بازرگانی جهت انجام امور تجاری و تشریفات فرایند ترخیص کالا را دارند، میتوانید کارت بازرگانی موردی را دریافت کنید؛ زیرا به نوعی یکبار مصرف محسوب میشوند.
کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی
بسیاری از واحدهای تولیدی یا صنعتی نیازمند مواد اولیه برای تولید محصول هستند؛ چنین افرادی اگر قصد صادرات محصولات خود را به تنهایی دارند، میتوانند کارت تولیدی و صنعتی را اخذ کنند. البته توجه داشته باشید که شرایط دریافت کارت بازرگانی تولیدی با کارت تجاری کمی متفاوت است؛ بنابراین در رابطه با این موارد شناخت کافی داشته باشید و از متخصصان این زمینه کمک بگیرید.
کارت خدماتی
کسب و کارهایی که دارای مجوز سرمایه گذاری و فعالیت در یک زمینه خاص هستند و قصد واردات برخی اقلام اولیه برای حوزه فعالیت خود را دارند، میتوانند اقدام به دریافت کارت بازرگانی خدماتی کنند. چنین کارتی مانند کارت تولیدی و صنعتی است و فقط در زمینه فعالیت متفاوت هستند.
شرکتهای تعاونی
فعالین شرکتهای تعاونی در سراسر کشور میتوانند جهت دریافت کارت بازرگانی شرکتهای تعاونی به اتاقهای تعاون سراسر کشور مراجعه و درخواست خود را برای اخذ این نوع کارت تسلیم نمایند.
کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
غیر از نوع عملکرد و زمینه فعالیت، کارتهای بازرگانی را میتوان براساس شخصی که آن را دریافت میکند به دو گروه کارت اشخاص حقیقی و حقوقی تقسیم بندی کرد. افرادی که به صورت شخصی اقدام به فعالیت تجاری و بازرگانی میکنند، لازم است کارت اشخاص حقیقی را دریافت کنند. خوب است بدانید مدارک مورد نیاز اخذ این کارت با اشخاص حقوقی متفاوت است و در ادامه به معرفی آنها نیز میپردازیم.
اشخاص حقوقی
شرکتها، سندیکاها، اتحادیهها و سایر موسسات مشابه تحت عنوان اشخاص حقوقی فعالیت میکنند و چنین نهادهایی برای انجام امور بازرگانی و تجاری نیاز به دریافت کارت حقوقی دارند.
مزایای دریافت کارت بازرگانی
همانطور که کمی بالاتر اشاره کردیم، کارت بازرگانی درواقع مجوزی است که امکان انجام امور مختلف تجاری و بازرگانی را به فعالان اقتصادی و شرکتهای مختلف میدهد تا در چهارچوب قانون به توسعه کسب و کار خود در سطح بین المللی بپردازند. موارد زیر نیز بخشی از مهمترین مزایایی هستند که دریافت این کارت با خود به همراه خواهد داشت:
- توانایی صادرات به خارج از کشور
- امکان عضویت در اتاق بازرگانی و بهره مندی از مزایای آن
- امکان برقراری ارتباط با تاجران و بازرگانان داخلی و خارجی
- توانایی واردات کالا از دیگر کشورها
- توانایی واردات کالا از مناطق آزاد کشور
- امکان ثبت علائم تجاری و برند
- توانایی دریافت ویزا جهت مشارکت در رویدادهای تجاری
- امکان مشارکت در نمایشگاه های تجاری
- ایجاد اعتبار و شخصیت تجاری
- توانایی تبادل اطلاعات تجاری میان کشورهای مختلف سراسر جهان
علاوه بر این موارد خوب است بدانید هر کدام از انواع کارت بازرگانی که معرفی کردیم، مزایا و محاسن خاص خود را دارند و شرایط و فرصت های زیادی را برای متقاضیان فراهم میکنند.
شرایط دریافت کارت بازرگانی چگونه است؟
برای اخذ این کارت همانند هر مجوز دیگری نیاز به تهیه برخی اسناد و مدارک و ارائه آنها به سازمانهای مربوطه دارید؛ البته همانطور که اشاره کردیم این شرایط برای اشخاص حقیقی و حقوقی کمی متفاوت است. مواردی که در ادامه به شما معرفی میکنیم، از جمله مهمترین شرایطی هستند که اشخاص حقیقی و حقوقی با دارا بودن آنها میتوانند اقدام به دریافت کارت بازرگانی متناسب با فعالیت خود کنند.
شرایط اخذ کارت اشخاص حقیقی
افرادی که قصد فعالیت اقتصادی به صورت مستقل را دارند، تحت عنوان اشخاص حقیقی شناخته میشوند و لازم است شرایطی همچون داشتن محل کسب و کار، بیشتر از 24 سال سن، سه سال سابقه در زمینه بازرگانی یا داشتن مدرک تحصیلی مرتبط، آشنایی با قوانین گمرکی، اداری و مالی، داشتن سرمایه کافی با حوزه فعالیت و داشتن صلاحیت اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی را دارا باشند. علاوه بر این چنین افرادی باید اسناد تسلیم اظهارنامه مالیاتی، دفاتر پلمپ شده و اظهارنامه ثبتی و تعهد در خصوص عدم استفاده غیرقانونی از کارت را ارائه دهند و به سیاستهای تجاری دولت متعهد باشند. البته توجه داشته باشید که این شرایط با گذشت زمان دچار تغییرات و اصلاحاتی میشوند و هر زمان که قصد دریافت این کارت را دارید باید به چنین نکاتی دقت کنید.
شرایط دریافت کارت اشخاص حقوقی
اشاره کردیم که شرایط گرفتن کارت بازرگانی اشخاص حقیقی با حقوقی متفاوت است؛ به همین منظور چنین افراد یا شرکتهایی باید شرایطی همچون داشتن پروانه کسب و کار و مجوز فعالیت، محل اقامت و محل کار مورد تائید، عدم ورشکستگی، سابقه خدمت در زمینه اقتصادی را دارا باشند تا بتوانند در فرایند دریافت این کارت شرکت کنند. علاوه بر این موارد لازم است اسناد و مدارکی در خصوص اثبات فعالیت اقتصادی خود ارائه دهند.
مدارک مورد نیاز جهت دریافت کارت بازرگانی
برای اخذ این کارت همانند هر مجوز دیگری باید مدارک مورد نیاز دریافت کارت بازرگانی را ارائه دهید تا اجازه صدور کارت برای شما صادر شد. همچنین مدارک لازم مانند شرایط تعیین شده برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است و به صورت زیر تعیین شده است.
مدارک مورد نیاز کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
به طور معمول هر چند سال یکبار مدارک لازم جهت اخذ کارت بازرگانی تغییر میکنند؛ اما به طور کلی مهمترین مدارکی که باید تهیه و جمع آوری کنید عبارتند از: عکس تمام رخ ساده با پیش زمینه سفید، اصل کارت ملی، اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی با تائید، گواهی سوء پیشینه، گواهی بانکی تائید حساب جاری، فرم دال اتاق بازرگانی به همراه امضا و تائید دفتر اسناد رسمی، اصل مدرک تحصیلی (حداقل مدرک دیپلم)، کارت پایان خدمت یا معافیت دائم از خدمت (آقایان)، کد اقتصادی و پرداخت هزینهها از طریق سامانه مربوطه.
مدارک مورد نیاز اشخاص حقوقی
مدارک مورد نیاز دریافت کارت اشخاص حقوقی به طور کلی شبیه شرایط دریافت کارت بازرگانی اشخاص حقیقی است؛ اما در برخی موارد با هم تفاوتهایی دارند. البته ممکن است برخی از این موارد در طی سالهای اینده حذف و موارد جدیدی اضافه شوند؛ بنابراین این نکات را مورد توجه قرار دهید.
روزنامه رسمی مربوط به ایجاد یا تغییر در شرکت، کارت ملی مدیر عامل شرکت، گواهی عدم سوء پیشینه، اسناد مربوط به محل و دفتر کار، اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی، فرم دال اتاق بازرگانی، تقاضانامه ثبت و کد اقتصادی جدید از جمله مدارک مهمی هستند که باید تهیه و آماده کنید تا در طی انجام امور با سردرگمی مواجه نشوید.
چه کسانی از الزام داشتن کارت معاف هستند؟
کارمندان تمام وقت دستگاههای دولتی، ملوانان ایرانی شاغل در شناورهایی که میان سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند، شرکت تعاونی مرزنشینان، پیله وران، کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور (در صورت داشتن کارنامه شغلی از وزارت کار) و صادرات و واردات کالاهایی که به تشخیص گمرک برای فروش نمیباشند از جمله مواردی هستند که برای انجام امور تجاری و بازرگانی نیاز به دریافت این کارت ندارند و معاف هستند.
برای دریافت کارت به کجا مراجعه کنیم؟
اگر شرایط دریافت کارت بازرگانی را دارا هستید و مدارک مورد نیاز را نیز تهیه و آماده کردهاید، لازم است جهت اخذ کارت مرتبط با زمینه فعالیت خود به اتاقهای بازرگانی مراجعه کنید. اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصلیترین سازمانی است که آن را صادر میکنند و مرکز اصلی اتاقهای بازرگانی در تهران واقع شده است. اتاقهای بازرگانی در تمام استانهای کشور نیز فعال هستند؛ با این حال برخی نهادهای دولتی نیز در فرایند صدور کارت نقش دارند.
اگر قصد اقدام به دریافت کارت را دارید، لازم است در ابتدا مدارکی که اشاره کردیم را تهیه و آماده کنید و به اتاق بازرگانی تحویل دهید تا در صورت عدم نقص برای دریافت تائید نهایی به وزارت صنعت، معدن، تجارت ارسال شود. سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند اصلیترین و تنها سامانه موجود برای ثبت نام متقاضیان و بازرگانان است و بخش مهمی از فرایند اخذ کارت بازرگانی شما در این سایت انجام میشود تا بتوانید در سطح بین المللی فعالیت اقتصادی و تجاری داشته باشید.
معایب کارت بازرگانی چیست؟
کارت بازرگانی یکی از مدارک مهمی است که تاجران باید در راستای تجارت بین المللی، واردات کالا و ترخیص آن از گمرک های سراسر کشور اقدام به دریافت آن نمایند از این رو این کارت مزایای گوناگونی برای تاجران دارد، اما نکته مهم این است که علاوه بر مزایا یک سری معایب نیز ممکن است در راستای دریافت و استفاده از کارت بازرگانی برای تاجران ایجاد شود که از جمله این معایب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تعلق گرفتن مالیات بر ارزش افزوده به محموله های تجاری که با کارت بازرگانی وارد کشور می شوند.
- در صورتی که کارت بازرگانی حقیقی برای فردی صادر شود و فردی به غیر از کسی که کارت به نام او صادر شده است از آن استفاده نمایید، برای شخصی که کارت بازرگانی به نام او می باشد مشکلات قانونی ایجاد می شود.
آیا کارت بازرگانی شما باطل می شود؟
کارت بازرگانی به عنوان یکی از مدارک مهم در امر تجارت بین المللی است که به عنوان مجوزی برای واردات کالا به درون کشور به شمار می آید. در دو صورت امکان باطل کردن آن وجود دارد که از جمله این دو روش می توان به مورد ۱ و ۲ اشاره نمود:
- ابطال کارت بازرگانی به صورت کاملا اختیار و به واسطه خود شخص حقیقی و یا حقوقی: روش ابطال کارت بازرگانی به صورت اختیاری به این روش انجام می شود که فردی که کارت بازرگانی به نام او صادر شده است، زمانی که به دلایل مختلف دیگر قصد استفاده از این کارت را ندارد باید درخواست ابطال این کارت را برای آن شعبه از اتاق بازرگانی که این کارت را از آن دریافت کرده است، ارسال کند تا کارشناسان مربوط با توجه به این درخواست کارت او را ابطال نمایند.
- ابطال کارت به واسطه قانون: دریافت کارت بازرگانی چه برای افراد حقیقی تهیه شود و چه برای افراد حقوقی، دارای یک سری شرایط می باشد که دریافت کننده این کارت باید این شرایط را داشته باشد و آن را حفظ کند، اما در صورت رعایت نشدن هر کدام از شرایط لازم اتاق بازرگانی می تواند نسبت به ابطال این کارت اقدام نماید. مراحل تمدید کارت بازرگانی کارت بازرگانی که نقش بسیار مهمی را در روند تجارت بین المللی و در مراحل مختلف این تجارت بر عهده دارد دارای مدت زمان و تاریخ انقضا می باشد و به طور معمول از یک سال تا پنج سال اعتبار دارد. پس از پایان مدت زمان این کارت، تاجران می توانند برای تمدید مدت زمان آن با تهیه مدارک مورد نیاز به همراه اصل کارت بازرگانی به یکی از شعب اتاق بازرگانی مراجعه کرده و درخواست تمدید اعتبار کارت بازرگانی خود را ارائه دهند.
هزینه تمدید کارت بازرگانی
زمانی که تاجرانی برای تمدید کارت بازرگانی به یک از شعب های اتاق بازرگانی مراجعه می کنند باید در راستای تمدید کارت بازرگانی خود یک سری هزینه ها را پرداخت نمایند تا بتوانند کارت خود را تمدید نمایند. از جمله هزینه هایی که باید برای تمدید کارت بازرگانی پرداخت شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه تمدید کارت بازرگانی به مبلغ چهل و چهار هزار تومان
- هزینه باطل کردن تمبر برای تمدید کارت بازرگانی به مبلغ پنج هزار تومان
- هزینه باطل کردن تمبر برای صادر کردن کارت بازرگانی جدید
لیست مدارک مورد نیاز جهت تمدید کارت بازرگانی
برای تمدید کارت بازرگانی مانند زمانی که افراد به یکی از شعب اتاق بازرگانی مراجعه می کنند و یک سری مدارک را ارائه می دهند، باید برای تمدید این کارت نیز مدارک مورد نیاز را به یکی از شعب اتاق بازرگانی ارائه دهند. از جمله مدارک مورد نیاز برای تمدید کارت بازرگانی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پرینت فرم کارت بازرگانی از سامانه مربوطه به تعداد دو صفحه
- تهیه دو قطعه عکس شش در چهار از کارت بازرگانی
- یک عدد عکس سه در چهار یا شش در چهار از فرد حقوقی که قرار است کارت به نام او تمدید شود یا فرد حقیقی که باید با زمینه سفید و بدون هیچ گونه مشکلی باشد.
- ارائه سند مالکیت و اجاره نامه دفتر کار به نام فرد متقاضی کارا اعتباری در دو قالب اصل و کپی
- فیش حق تمبر
جمع بندی
برای انجام امور بازرگانی همانند هر فعالیت قانونی دیگری نیاز به تهیه مجوزها و مدارکی دارید که به شما اجازه انجام فعالیت در زمینه مورد نظر را میدهند. کارت بازرگانی نیز از مهمترین مدارکی است که وجود آن برای انجام فعالیتهای مربوط به ترخیص کالا، امور گمرکی یا ثبت سفارش و.. الزامی است. شناخت انواع مختلف این کارت، شرایط دریافت و مدارک مورد نیاز جهت اخذ آن از جمله مواردی هستند که هر شخص حقیقی و حقوقی فعال در این حوزه باید با آنها آشنا باشد و ما در ققنوس ترخیص سعی کردیم به طور کامل به بررسی این موارد برای کمک به ما بپردازیم.
همانطور که میدانید بخش بزرگی از نگرانیهای تجار و بازرگانان در رابطه با پیچیدگی امور بازرگانی و تجاری است و به طور معمول با مشکلاتی مواجه میشوند که خسارتهای هنگفتی با خود به همراه دارند؛ به همین منظور پیشنهاد میکنیم برگه خدمات ما در زمینه ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی، ثبت سفارش بازرگانی و انجام امور ترخیص را مشاهده کنید و از طریق مشورت با تیم کارشناسان مجرب ما به راحتی به فعالیت اقتصادی خود بپردازید.
برای ثبت درخواست کارت بازرگانی به چه سامانهای مراجعه کنیم؟
سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند، اصلیترین و تنها سامانه موجود برای ثبت نام متقاضیان و بازرگانان است و بخش مهمی از فرایند اخذ کارت بازرگانی شما در این سایت انجام میشود
مدارک مورد نیاز کارت بازرگانی را چگونه تحویل دهیم؟
با مراجعه به اتاق بازرگانی فعال استان خود، مدارک و اسناد لازم را ارائه و منتظر تائید نهایی بمانید.
مدارک مورد نیاز دریافت کارت بازرگانی اشخاص حقیقی چیست؟
عکس تمام رخ ساده با پیش زمینه سفید، اصل کارت ملی، اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی با تائید، گواهی سوء پیشینه، گواهی بانکی تائید حساب جاری، فرم دال اتاق بازرگانی به همراه امضا و تائید دفتر اسناد رسمی، اصل مدرک تحصیلی (حداقل مدرک دیپلم)، کارت پایان خدمت یا معافیت دائم از خدمت (آقایان) و کد اقتصادی.
کارت بازرگانی تجاری چه کاربردی دارد؟
اخذ کارت بازرگانی تجاری این امکان را برای دارندگان فراهم میکند تا در زمینه ترخیص کالا، صادرات، واردات و ثبت سفارش کالا در گمرک فعالیت کنند.