لوگو-ققنوس-ترخیص

سند ترخیصیه Delivery order چیست و چگونه می‌توان آن را واگذار کرد ؟

سند ترخیصیه

فهرست مطالب

یکی از مسائلی که بازرگانان و وارد کنندگان به کشور با آن رو به رو هستند، ترخیص کالا از گمرک است . ترخیص کالا از گمرک نیازمند مراحلی است. لازمه این کار به همراه داشتن سند قانونی است که توسط شرکت حمل و نقل صادر می‌شود. به این سند، سند ترخیصیه یا برگه ترخصیه گمرک گفته می‌شود. با ما همراه باشید تا در ادامه این مقاله از ققنوس ترخیص به بیان نکات بیش‌تری در مورد سند ترخیصیه و واگذاری ترخصیه بپردازیم.

سند ترخیصیه یا Delivery order چیست ؟

یکی از رایج‌ترین اصطلاحات گمرکی ، اصطلاح سند ترخیصیه می‌باشد. اگر در حوزه واردات و تجارت کالا فعالیت دارید، حتما اصطلاح سند ترخصیه به گوشتان خورده است. سند ترخصیه یکی از مهم‌ترین مواردی است که در هنگام واردات کالا از گمرک باید به همراه داشته باشید. سند ترخصیه که نام دیگر آن Delivery order است، توسط شرکت حمل و نقل برای بازرگانان صادر می‌شود. با به همراه داشتن این سند می‌توانید نسبت به ترخیص کالا از گمرک اقدام کنید.

سند ترخیصیه Delivery order چیست و چگونه می‌توان آن را واگذار کرد ؟
برگه ترخیصیه گمرک

چگونگی استفاده از ترخیصیه یا Delivery order

همانطور که اشاره کردیم، صدور این سند وظیفه شرکت‌های حمل و نقل است. شرکت‌های حمل و نقل با اطلاعاتی که در مورد حمل و نقل کالا و پرداختی‌های صاحب کالا در دست دارند، یک سند قانونی تنظیم می‌کنند. این شرکت‌ها با استفاده از سند قانونی تنظیم شده، به اطلاع اداره گمرک می‌رسانند که مراحل قانونی توسط صاحب کالا انجام شده است. در این صورت صاحب کالا می‌تواند نسبت به انجام مراحل ترخیص اقدام کند.

یکی از مهم‌ترین اسنادی که باید به اداره گمرک تحویل داده شود، Delivery order است. این سند قبل از اقدام به ترخیص کالا باید توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی او تهیه شود. موسسات حمل و نقل نیز با توجه به مراحل قانونی طی شده، این سند را تنظیم کرده و تحویل صاحب کالا یا نماینده قانونی او می‌دهند. با در دست داشتن این سند ترخیص کالا از گمرک به راحتی انجام می‌شود.

اطلاعات درج شده در سند ترخیصیه

در سند ترخیصیه اطلاعاتی نظیر اطلاعات موسسه حمل و نقل و همچنین اطلاعات صاحب کالا ثبت می‌شود. در ادامه به مهم‌ترین اطلاعات درج شده در سند ترخیصیه خواهیم پرداخت که عبارتند از:

  • اطلاعات تحویل گیرنده
  • جزئیات کشتی
  • اطلاعات وسیله حمل و نقل کالا
  • شماره بارنامه دریایی، هوایی یا زمینی و تاریخ صدور سند ترخیصیه
  • نام بندر بارگیری
  • نام بندر تخلیه
  • اطلاعات کالا درباره تعداد و نوع بسته بندی
  • شرح کالا
  • وزن خالص کالا
  • شماره فهرست کل بار
  • نام موسسه حمل و نقل

چگونه میتوان وضعیت ثبت ترخیصیه را پیگیری کرد ؟

پس از انجام مراحل لازم جهت ترخیص کالا از گمرک، پیگیری وضعیت ثبت ترخیصیه اهمیت بسیار زیادی دارد. سندی که توسط شرکت حمل و نقل به ثبت می‌رسد، در سامانه مربوطه ثبت می‌شود. با مراجعه به این سامانه می‌توانید از وضعیت ثبت ترخیصیه کالا خود اطلاع داشته باشید. برگه ترخیصیه گمرک شامل اطلاعاتی مانند نام صاحب ترخیصیه کالا، کد ملی صاحب ترخیصیه کالا، شماره سفر، نام کشتی، شماره و لیست کانتینر‌ها می‌باشد. صاحب کالا یا نماینده قانونی او با داشتن اطلاعات بیان شده می‌تواند به سامانه مربوطه مراجعه کرده و و از وضعیت سند ترخیصیه خود باخبر شود.

پس از ورود به سامانه خدمات پس از ترخیص کالا، از منو‌های موجود در سایت بر روی قسمت بررسی وضعیت ثبت ترخصیه کلیک کنید. پس از کلیک بر روی این قسمت، صفحه‌ای برایتان باز می‌شود که در آن باید اطلاعاتی نظیر کد شرکت حمل، شماره مانیفست و بارنامه را وارد کنید. بعد از تکمیل اطلاعات روی گزینه بررسی وضعیت ترخیصیه کلید کنید. با کلیک بر روی این گزینه می‌توانید وضعیت ثبت یا عدم ثبت ترخیصیه توسط شرکت حمل و نقل مربوطه را بررسی و مشاهده نمایید.

روش های واگذاری سند ترخیصیه یا Delivery order

همانطور که پیش از این اشاره کردیم، برای واگذاری ترخیصیه، ارائه برگه ترخیصیه گمرک به اداره گمرک لازم است. این کار از مهم‌ترین اقداماتی است که هنگام ترخیص کالا حتما باید انجام گیرد. ارائه برگه ترخیصیه گمرک به اداره گمرک باید توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی او انجام گیرد. اما شاید برایتان سوال پیش آید که واگذاری ترخیصیه کالا چیست و چگونه انجام می‌گیرد؟

واگذاری ترخیصیه کالا در صورتی انجام می‌گیرد که صاحب کالا پس از این که کالا مورد نظر به کشور وارد شد، امتیاز کالا وارداتی خود را به فرد دیگری واگذار کند، به این اقدام واگذاری ترخیصیه گفته می‌شود. در واگذاری ترخیصیه، مالکیت کالا به افراد حقیقی یا حقوقی سپرده می‌شود. البته توجه داشته باشید که طی این مرحله سند ترخیصیه نیز باید به نام مالک جدید ثبت شود. واگذاری برگه ترخیصیه گمرک در شرایط خاصی صورت می‌گیرد که از جمله آن‌ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اگر در هنگام انجام مراحل اظهار کالا به گمرک، امتیاز کالا‌های وارد شده به فرد حقیقی یا حقوقی دیگری واگذار شود، سند ترخیصیه یا همان Delivery Order نیز باید به نام فرد حقیقی یا حقوقی جدید تنظیم شود.
  • در صورتی که در مرحله حمل و نقل کالا، شرکت حمل و نقل قصد داشته باشد کالا وارداتی را به شرکت دیگری واگذار کند، شرکت جدید حمل و نقل، باید سند ترخیصیه را به نام صاحب کالا ثبت کرده و برگه ترخیصیه گمرک را به او ارائه دهد.
  • در صورتی که قبض انبار به نام شخصی است، برگه ترخیصیه گمرک نیز باید به نام همان شخص باشد.
  • اگر شرکت حمل و نقل جدید، سند ترخیصیه را به نام صاحب کالا تنظیم نکند یا صاحب کالای پیشین، واگذاری ترخیصیه به مالک جدید را انجام ندهد، در مرحله پرینت قبض انبار الکترونیکی پیغامی مبنی بر «صلاحیت لازم برای اخذ پرینت قبض انبار الکترونیک را در سامانه احراز ننموده‌اید» مشاهده می‌شود.

واگذاری ترخیصیه در سامانه EPL چگونه انجام می گیرد ؟

واگذاری ترخیصیه از سامانه EPL به راحتی انجام می‌گیرد. برای انجام این کار باید 5 مرحله طی شود. با ما همراه باشید تا این 5 مرحله را به ساده‌ترین روش ممکن بیان کنیم.

مرحله اول

در مرحله اول صاحب کالا یا فرد حقوقی مربوطه باید توسط EPL خود به سامانه Epl.irica.ir وارد شود. پس از وارد شدن به سامانه EPL باید از قسمت سمت راست بر روی منو مربوطه کلیک کرده و گزینه واگذاری ترخیصیه را انتخاب کند.

مرحله دوم

در این مرحله شما باید نسبت به ورود اطلاعات خواسته شده اقدام کنید. این اطلاعات شامل فرمی است که در آن کد ملی شرکت حمل و نقل، شماره مانیفست، شماره بارنامه و کد ملی صاحب جدید سند ترخیصیه نوشته شده است.

مرحله سوم

پس از تکمیل مرحله دوم، در این مرحله پیغامی مبنی بر «آیا مایل به انتقال ترخیصیه از صاحب کنونی به شماره ملی … به نام … به صاحب جدید به شماره ملی … نام … هستید؟»

مرحله چهارم

در صورتی که مراحل گفته شده را به طور کامل انجام دادید، بر روی گزینه «کاملا اطمینان دارم این دستور باید اجرا شود» کلیک کنید. اگر اطلاعات را به صورت اشتباه وارد کرده‌اید، بر روی گزینه «شاید اشتباه کرده‌ام» کلیک کنید.

مرحله پنجم

این مرحله، آخرین مرحله از واگذاری ترخیصیه در سامانه EPL می‌باشد و پیغامی مبنی بر موفقیت عملیات به شما نمایش داده می‌شود. پس از انجام این مرحله، صاحب جدید کالا می‌تواند نسبت به دریافت قبض انبار الکترونیکی از سیستم اقدام نماید. همچنین صاحب جدید کالا می‌تواند مراحل اظهار کالا را به صورت دور اظهاری انجام دهد و اقدام به واردات کالا کند.

سند ترخیصیه Delivery order چیست و چگونه می‌توان آن را واگذار کرد ؟
نحوه واگذاری ترخیصیه

قبض انبار گمرک چیست ؟

برگه قبض انبار گمرک به رسیدی گفته می‌شود که انباردار پس از تحویل کالا، صادر می‌کند. قبض انبار گمرک، به عنوان رسیدی جهانی شناخته شده و در همه جا دارای ارزش می‌باشد. پس از ورود کالا به انبار صورت برداری می‌شود. در صورت برداری، کالا با اسناد مربوطه به حمل و نقل مقایسه و تطبیق داده می‌شود. پس از طی این مرحله قبض انبار گمرک صادر خواهد شد. قبض انبار گمرک متفاوت بوده و تنها بخش‌های مهم آن، تاریخ و نوع کالا می‌باشد. البته توجه داشته باشید که قبض انبار باید براساس استاندارد‌ها و قوانین تنظیم شود.

سند ترخیصیه با قبض انبار گمرکی چه تفاوت هایی دارد ؟

ترخیصیه و قبض انبار گمرکی با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند که توجه به آن‌ها بسیار مهم است. سند ترخیصیه و قبض انبار گمرکی در دسته اسناد بسیار مهم قرار می‌گیرند. هنگام ترخیص و تحویل کالا وجود این دو سند بسیار مهم است. این دو سند با وجود شباهت‌ها از دو مرجع جداگانه و با اهداف مختلفی صادر می‌شود. بنابراین توجه داشته باشید که آن‌ها را با یکدیگر اشتباه نگیرید. شناخت تفاوت آن‌ها به افراد تازه کار کمک می‌کند تا مراحل ترخیص کالا را با سرعت بیش‌تری انجام دهند.

قبض انبار گمرکی توسط سازمان انبار‌های عمومی صادر می‌شود. این سند در ترخیص کالا نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. در صورتی که سند ترخیصیه توسط شرکت‌های حمل و نقل صادر می‌شود و با پرداخت هزینه‌های مربوطه، امکان ترخیص کالا از گمرک فراهم می‌شود.

نکات مهم در واگذاری ترخیصیه

در هنگام واگذاری سند ترخیصیه، لازم است به یک سری از نکات توجه شود تا روند واگذاری بدون هیچ گونه مشکلی به پایان برسد. از جمله نکات مهم در هنگام واگذاری سند ترخیصیه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • فردی که سند ترخیصیه به نام او صادر شده است، باید دارای نام کاربری و رمز عبور سامانه epl  باشد و با وارد کردن رمز و نام کاربری خود وارد صفحه مربوط به واگذاری ترخیصیه شود. در صورت نداشتن رمز و نام کاربری باید برای دریافت آن به واحد انفورماتیک گمرک مراجعه کرد.
  • شماره بارنامه و مانیفست مربوط به محموله تجاری به صورت ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک و اعداد تشکیل شده است و باید در هنگام درج این کدها در سایت epl  به این نکته توجه شود.
  • واگذاری سند ترخیصیه را تنها صاحب محموله تجاری که ترخیصیه به نام او صادر شده است و یا وکیل قانونی با استفاده از گزینه وکالت کارمندی می تواند انجام دهد، در غیر این صورت سامانه پیامی تحت عنوان «عدم اجازه واگذاری ترخصصیه و.. » را برای فرد درخواست کننده ارسال خواهد کرد.

پیامدهای قانونی ترخیص کالا چیست؟

ترخیص کالا از گمرک با توجه به مدارک گوناگونی که باید برای آن از ارگان های مختلفی تهیه شود و تهیه هر کدام از این مدارک نیاز به اطلاعاتی خاص و زمانی مشخص دارد به روندی پیچیده و دشوار تبدیل شده است.

بهتر است تاجران انجام آن را به ترخیص کاران حرفه ای ما در گروه ققنوس ترخیص واگذار نمایند، زیرا در صورتی که هر کدام از مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا به درستی تهیه نشود و اطلاعات ارائه شده در آن اشتباه باشد می توان پیامدهای قانونی مختلفی را برای صاحب کالا به همراه داشته باشد. در صورتی که صاحبان کالا فرایند ترخیص کالا را به درستی و با دقت طی نکنند باید منتظر پیامدهای زیر باشند:

  • در صورت اشتباه در هنگام تهیه کد تعرفه گمرکی برای محموله تجاری وارداتی گمرک می تواند از صاحب کالا به مراجع مربوطه شکایت نماید زیرا ارائه کد تعرفه گمرکی اشتباه باعث محاسبه غلط در هزینه های گمرکی می شود.
  • تعلل در انجام تشریفات گمرکی باعث به تعویق افتاد فرایند ترخیص کالا می شود که موجب ضرر صاحب کالا است.
  • تحویل نگرفتن به موقع محموله تجاری ترخیص شده از انبارهای گمرک بدون دریافت مجوزهای مورد نیاز باعث جریمه شدن صاحب کالا خواهد شد؛ زیرا محموله تجاری به صورت قانونی تنها ۴ ماه اجازه ماندن در انبارهای گمرک را دارد.
  • و ….

نحوه ثبت نام در سامانه epl

سامانه epl  که به آن سامانه جامع امور گمرکی نیز گفته می شود یکی از پر کاربردترین سامانه های مربوط به امور گمرکی و تجارت بین المللی می باشد که می توان از طریق آن بسیاری از امور مربوط به صادرات و واردات کالا را انجام داد، از این رو لازم تا تمامی افراد فعال در زمینه تجارت بین المللی با روند استفاده از این سایت آشنا باشند.

افرادی که قصد استفاده از سامانه جامع امور گمرکی را دارند باید ابتدا در این سایت ثبت نام نمایند و برای ورود به این سامانه نام کاربری و رمز عبور دریافت نمایند. افراد برای انجام این کار باید با داشتن مدارک مورد نیاز که یکی از آن ها کارت ملی می باشد به نزدیک ترین گمرک محل فعالیت خود مراجعه نمایند و از واحد انفورماتیک گمرک درخواست فرم ثبت نام در سامانه جامع امور گمرکی را داشته باشند و پس از پر کردن این فرم و ارائه آن به واد انفورماتیک نام کاربری و رمز ورود به سامانه epl را دریافت نمایند.

نام کاربری مورد نیاز افراد در سامانه epl  همان نام کد ملی فرد درخواست کننده خواهد بود؛ اما رمز عبور باید توسط مسئول گمرک انتخاب شود که بهتر است بلافاصله بعد از دریافت آن به سامانه epl مراجعه کرده و با کلیک کردن بر قسمت سمت چپ سامانه و انتخاب گزینه تغییر رمز آن را تغییر دهید.

جمع بندی

همانطورکه اشاره کردیم، سند ترخیصیه یکی از اسناد بسیار مهم در واردات کالا و امور بازرگانی محسوب می‌شود. در این مقاله سعی کردیم نکاتی را در مورد برگه ترخیصیه گمرک و واگذاری ترخیصیه بیان کنیم. همچنین در مورد قبض انبار گمرکی و تفاوت‌های آن با سند ترخیصیه نیز مطالبی را بیان کردیم. امیدواریم که با استفاده از مطالب گفته شده به راحتی به دریافت سند ترخیصیه کالا بپردازید.

برای ترخیص کالا از گمرک به چه مدارکی نیاز داریم؟

بارنامه، پروفرما، پروفرما اینویس، پکینگ لیست، برگه ترخیصیه گمرک، گواهی مبدا، بیمه نامه، اسناد حمل کالا، مانیفست و.. از جمله مهمترین مدارک لازم جهت ترخیص کالا هستند.

واگذاری سند ترخیصیه در کدام سامانه صورت میگیرد؟

برای واگذاری سند ترخیصیه به صورت الکترونیکی لازم است وارد سامانه جامع امور گمرکی (EPL) شوید و درخواست خود را در قسمت مربوطه ثبت کنید.

چه اطلاعاتی در قبض انبار گمرک درج میشوند؟

محل انبار، تاریخ رسید، تعداد متوالی رسیدها، نوع بسته بندی، هزینه رسیدگی و سایر هزینه ها از جمله اطلاعاتی هستند که در قبض انبار گمرک درج میشوند.

ترخیصیه توسط چه کسانی صادر میگردد؟

سند ترخیصیه توسط شرکت حمل و نقل کالای مورد نظر صادر میگردد و از مهمترین اسناد حمل برای ترخیص کالا از گمرک است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶ رای

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

نوشته های مرتبط

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x