کاربرد FAS در اینکوترمز: FAS چیست؟

ترم fas

فهرست مطالب

FAS یک اینکوترم است که در تجارت صادرات بین المللی استفاده میشود و بیانگر این موضوع است که فروشنده باید ترتیبی دهد تا به منظور انتقال آسان تر، کالا را در بندر تعیین شده توسط طرفین، در کنار یک کشتی خاص به فروشنده تحویل دهد. ترم FAS یکی از قوانین و اصطلاحات اینکوترمز شناخته شده بین المللی است که توسط مشاغل صادراتی و یا وارداتی مورد استفاده قرار میگیرد.

نکات کلیدی:

  • در یک قرارداد تجارت بین المللی، ترم FAS بدان معناست که کالا دقیقا در کنار کشتی خریدار و آماده بارگیری مجدد به خریدار تحویل داده میشود.
  • ترم FAS یکی از اصطلاحات رسمی موجود در اینکوترمز است که توسط اتاق بازرگانی بین المللی به منظور حاکمیت بر معاملات بین المللی صادر شده است.
  • اینکوترمز در حقیقت چارچوبی برای فروشندگان و خریداران است که مشخص میکند کدام طرف مسئول اموری مانند بیمه، ترخیص کالا از گمرک و مدیریت حمل و نقل است و هر دو طرف قرارداد متعهد میشوند تا به مسئولیت ها و وظایف خود به درستی عمل کنند تا فرآیند صادرات و واردات کالا به درستی و بدون مشکل انجام شود.

متخصصان ما در شرکت ایران ترخیص شرح کاملی از اینکوترمز FAS را گردآوری و منتشر کرده اند. در ادامه این مقاله کاربردی با شرکت ایران ترخیص همراه باشید.

ترم FAS چیست؟

قراردادهای بین خریدار و فروشنده در زمینه حمل و نقل بین المللی دربردارنده جزئیاتی مانند زمان و مکان تحویل، مبلغ پرداختی و طرفی که هزینه های را برعهده میگیرد میباشد. این قرارداد همچنین شامل تاریخ انتقال ریسک ضرر از فروشنده به خریدار است و اینکوترمی که قرارداد تحت آن نوشته میشود، به صراحت در قرارداد قید میشود (مثل FAS).

ترم fas
ترم fas

ترم FAS و سایر اینکوترمز

همانطور که توضیح دادیم، FAS یکی از اصطلاحات اینکوترمز ست. قوانین اینکوترمز توسط اتاق بازرگانی بین المللی (ICC)  منتشر شده اند. این سازمان صنعتی با گردآوری و وضع این قوانین در تلاش است تا تجارت و بازرگانی جهانی را تقویت کند و بهبود ببخشد.

اینکوترمز به 2 دسته کلی تقسیم میشوند:

  1. مجموعه قوانین حاکم بر هر نوعی از حمل و نقل.
  2. مجموعه قوانین حاکم بر حمل و نقل دریایی و آبراه های داخلی.

اختصارات سه حرفی قوانین اینکوترمز در برخی مواقع با اختصارات استفاده شده در استانداردهای دیگر مشابه است اما معانی آنها کاملا متفاوت از هم هستند و در نتیجه، اینکوترمز حاکم بر یک قرارداد تجاری باشد به طور صریح و شفاف در قرارداد ذکر شود.

هنگامی که ترم FAS  (حمل و نقل رایگان در کنار کشتی) در یک قرارداد ذکر میشود، کلمه رایگان به این معنی است که مسئولیت حمل و نقل کالا تا بندر مشخص شده برعهده فروشنده است. در کنار کشتی یعنی کالا باید برای بارگیری مجدد توسط کشتی آماده سازی شده باشد.

به طور کلی، فروشنده مسئولیت امورات مربوط به ترخیص کالا برای صادرات را برعهده دارد و خریدار مسئول هزینه های بارگیری مجدد، حمل و نقل دریایی و بیمه کالا است.

اصطلاحات اینکوترمز
اصطلاحات اینکوترمز

ترم های Delivered Ex Ship, Delivered Ex Quay, and Ex Works:

ترم FAS یکی از چندین اصطلاح قراردادی است که برای بیان جزئیاتی مانند نحوه تحویل کالا به خریدار و مسئولیت های طرفین قرارداد مورد استفاده قرار میگیرند. اصطلاحات دیگری نیز در اینکوترمز وجود دارند که در اینجا به طور مختصر آنها را بررسی میکنیم:

حمل FOB:

ترم فوب از قواعد اینکوترمز به این معناست که کالا باید در یک کشتی مشخص تحویل داده شود. هزینه حمل و نقل برعهده خریدار است و زمانی که خریدار به مقصد نهایی خود میرسد، خطرات و ریسک ها از فروشنده به او منتقل خواهد شد.

CFR:

این اصطلاح تقریبا مشابه ترم FOB است. تفاوتی که میان آنها وجود دارد نقطه ی انتقال ریسک است؛ انتقال ریسک در بندر و در هنگام دریافت کالا توسط خریدار اتفاق می افتد.

حمل و نقل به صورت FAS

روش حمل و نقل FAS و که مخفف عبارت  Free Alongside Ship می باشد یکی از شیوه های حمل و نقل اینکوترمز به شمار می آید. در این شیوه حمل و نقل، فروشنده محموله تجاری را در مکانی که خریدار آن را انتخاب نموده است به خریدار و یا نماینده قانونی او تحویل می دهد و تمامی مسئولیت ها، ریسک ها و هزینه های مربوط به محموله را به خریدار منتقل می کند، در واقع پس از تحویل محموله تجاری مسئولیت فروشنده به پایان می رسد.

مکانی که در این روش برای تحویل کالا انتخاب می شود می تواند بر روی اسکله یا بر روی دوبه باشد.

تفاوت اصلی حمل و نقل کالا در روش FAS  در مقایسه با دیگر روش های حمل و نقل اینکوترمز در حیطه وظایف فروشنده و خریدار می باشد. در این روش فروشنده کالا موظف است فرایند ترخیص محموله تجاری را در راستای صادرات از گمرک کشور مبداء انجام دهد و پس از ترخیص محموله تجاری از گمرک، آن را به خریدار تحویل می دهد.

نکته ای که در این روش حمل و نقل باید به آن اشاره شود این است که این امکان برای فروشنده وجود دارد که از خریدار درخواست کند روند ترخیص محموله تجاری را جهت صادرات انجام دهد اما در این شرایط باید به این موضوع در قرار داد اشاره شود.

مسئولیت های خریدار و فروشنده در ترم FAS

هر کدام از روش های حمل و نقل اینکوترمز دارای حیطه وظایف مشخصی برای فروشنده و خریدار می باشد. مسئولیت هایی که بر اساس ترم حمل و نقل FAS برای فروشنده و خریدار تعیین شده است شامل موارد زیر می باشد:

تعهدات عمومی

الف) خریدار موظف است تمامی هزینه و بهای خرید کالا را بر اساس قمیت توافق شده در قرار داد به فروشنده بپردازد.

ب) فروشنده موظف است تمامی اسناد و مدارک مربوط به محموله تجاری را پس از دریافت بهای فروش محموله تجاری به خریدار تحویل دهد. این اسناد نشان دهنده مالکیت خریدار بر محموله تجاری و نشان تسویه حساب طرفین با یکدیگر می باشد.

تحویل محموله تجاری

الف) در این روش حمل خریدار مکان تحویل بار را مشخص می کند. که معمولا باید در کنار کشتی یا هر وسیله نقلیه دیگری که برای حمل و نقل محموله تجاری در نظر گرفته شده است، باشد.

ب) فروشنده وظیفه دارد محموله تجاری را در مکان تعیین شده و در زمان مشخص به خریدار تحویل دهد.

ریسک و هزینه

الف) خریدار پس از دریافت محموله تجاری در مکان تعیین شده تمامی ریسک و هزینه مربوط به محموله تجاری را تا انتهای روند واردات بر عهده می گیرد.

ب) فروشنده تا قبل از تحویل محموله تجاری به خریدار ریسک و هزینه های مربوط به این محموله را بر عهده دارد و بعد از تحویل آن را به خریدار منتقل می کند.

حمل و نقل

الف) تمامی مسئولیت ها و هزینه های مربوط به روند بارگیری، جابه جایی و تخلیه محموله تجاری و همچنین عقد قرار داد حمل و نقل بر عهده خریدار می باشد.

ب) فروشنده هیچ گونه مسئولیتی در قبال جابه جایی و حمل و نقل بین المللی محموله تجاری ندارد.

بیمه

الف) با توجه به این که ریسک و هزینه های محموله تجاری بعد از تحویل کالا بر عهده خریدار می باشد بنابراین بیمه کردن این محموله برای جلوگیری از هر گونه خسارت مالی نیز بر عهده خریدار است.

ب) فروشنده هیچ گونه مسئولیتی در قبال بیمه کردن محموله تجاری ندارد.

ترخیص و تشریفات گمرکی

الف) در روش حمل FAS از اصطلاحات اینکوترمز، خریدار هیچ گونه وظیفه ای برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا جهت صادرات از گمرک کشور مبداء ندارد. در صورتی که فروشنده این درخواست را از خریدار داشته باشد، خریدار این کار را با مسئولیت فروشنده انجام می دهد.

ب) فروشنده در روش FAS مسئولیت انجام تشریفات گمرکی صادرات و ترخیص کالا از گمرک مقصد را بر عهده دارد.

سند تحویل کالا

الف) خریدار وظیفه دارد سندی را که نشان دهنده تحویل گرفتن محموله تجاری از فروشنده است را از او تحویل بگیرد.

ب) فروشنده در رابطه با سند تحویل کالا وظیفه دارد این سند را با هزینه خود تهیه کند و آن را به خریدار محموله تجاری تحویل دهد.

بازرسی کالا و بسته بندی محموله تجاری

الف) خریدار هیچ گونه وظیفه ای در برابر بسته بندی محموله تجاری، هزینه های بازرسی کالا و مسئولیت این کار ندارد.

ب) فروشنده وظیفه دارد فرایند بازرسی کالا را با مسئولیت و هزینه خود برای تایید شدن اصالت و کیفیت کالا انجام دهد. همچنین بسته بندی محموله تجاری بر اساس استاندارد باید با هزینه شخص فروشنده انجام شود.

اعلام ها

الف) خریدار وظیفه دارد در رابطه با مسائلی همچون محل بارگیری کالا، نام کشتی، الزامات ایمنی و.. به فروشنده اطلاع دهد.

ب) فروشنده وظیفه دارد در رابطه با مسائلی چون آماده بودن محموله تجاری برای تحویل، به تعویق افتادن زمان تحویل کالا و.. به خریدار اطلاع دهد.

 لیست مهم ترین انواع اینکوترمز حمل و نقل

قوانین اینکوترمز شامل موارد گوناگونی می باشد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

EXW – EX Works

در این روش مسئولیت فروشنده فقط تحویل محموله تجاری در انبار کارخانه و یا یک مکان مورد توافق بین طرفین است و بیشترین مسئولیت و کلیه ریسک و هزینه های معامله بر عهده خریدار محموله تجاری است.

FCA – Free Carrier

در این روش فروشنده وظیفه دارد ابتدا محموله تجاری را از گمرک کشور مبداء ترخیص و مدارک مربوط به صادرات را تهیه نموده و سپس آن را به خریدار تحویل دهد. محل تحویل محموله تجاری در این روش یک نقطه جغرافیایی مورد توافق بین طرفین قرار داد است.

CPT – Carriage Paid To

در این روش فروشنده وظیفه دارد تمامی امور مربوط به ترخیص محموله تجاری از کشور را انجام داده، محموله تجاری را در وسیله حمل کننده آن بارگیری کند و هزینه حمل و نقل محموله تجاری تا کشور مقصد را نیز بپردازد. در این روش بلافاصله پس از بارگیر محموله تجاری در وسیله حمل کننده، ریسک و مسئولیت های محموله تجاری از فروشنده به خریدار منتقل می شود.

CIP – Carriage and Insurance Paid To

در روش CIP فروشنده وظیفه دارد تمامی امور مربوط به ترخیص محموله صادراتی، بارگیری آن در وسیله حمل کننده و پرداخت هزینه های حمل و نقل را انجام دهد و علاوه بر این مسئله باید محموله تجاری را به اندازه ی 110 درصد ارزش اظهارنامه محموله تجاری بیمه نماید.

DPU – Delivered at Piace unloaded

در این روش فروشنده وظیفه دارد امور مربوط به ترخیص صادراتی، بارگیری، حمل و نقل، بیمه و تخلیه را انجام دهد و محموله تجاری را محل توافق شده در کشور مقصد به خریدار تحویل دهد. تمامی هزینه های انجام این کار با فروشنده می باشد.

DAP – delivered At Place

در این روش انجام تمامی امور مربوط به واردات و صادرات کالا با فروشنده می باشد تا زمانی که محموله تجاری را در مکان توافق شده در قرار داد به خریدار تحویل داده و ریسک و مسئولیت های انجام این کار را به خریدار منتقل  نماید.

DDP – Delivered Duty Paid

روش DDP فروشنده وظیفه دارد محموله تجاری را به کشور مقصد وارد کرده و آن را در مکان مورد توافق بین طرفین به خریدار تحویل دهد اما هیچ گونه مسئولیتی در برابر تخلیه کالا از وسیله حمل کننده آن ندارد. تمام این هزینه ها تا هنگام تحویل محموله به خریدار بر عهده فروشنده است.

کلام پایانی

در این مقاله از ایران ترخیص تلاش کردیم تا به خوبی شما را با چند مورد از مهمترین اصطلاحات اینکوترمز به ویژه ترم FAS آشنا کنیم که نقش کلیدی در قراردادهای تجاری بین المللی ایفا میکنند. اگر نیاز به خدمات حمل و نقل بین المللی، واردات و ترخیص کالا، میتوانید با کاشناسان ما در ارتباط باشید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

مسئولیت های خریدار و فروشنده در روش FAS چیست؟

از جمله مسئولیت های دو فروشنده و خریدار در روش FAS این است که فروشنده باید محموله را ترخیص صادراتی نموده وسپس با تحویل به خریدار تمامی مسئولیت ها و هزینه های محموله تجاری را به خریدار منتقل نماید.

انواع حمل و نقل اینکوترمز چیست؟

از جمله این روش ها می توان به مواردی چون EXW – FCA – CPT – CIP – DPU – DAP – DDP  اشاره نمود.

دسته بندی قوانین اینکوترمز چگونه است؟

این دسته بندی به دو روش 1) قوانین حاکم بر همه ی روش های حم و نقل 2) قوانین حاکم بر حمل و نقل دریایی و آب راه های داخلی تقسیم می شوند.

در روش FAS محموله تجاری در کجا به خریدار تحویل داده می شود؟

در این روش معمولا محل توافق برای تحویل محموله تجاری در کنار کشتی است.

برای امتیاز به این مطلب کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط